Ion Iliescu a vizitat ieri Barladul. Dincolo de acest enunt simplu, lucrurile se complica deoarece se pare ca in pomenita localitate s-au aflat, concomitent, cele doua entitati diferite - presedintele si candidatul PSD - care convietuiesc, pasnic si anticonstitutional, in persoana cunoscuta drept Ion Iliescu. In primul rand, presedintele Iliescu a inaugurat o expozitie, l-a decorat pe artistul Marcel Guguianu si a facut cate o vizita de lucru intr-o fabrica de confectii si o ferma zootehnica. Ulterior, presedintele a fost concediat, iar candidatul PSD "care este” - ca sa-l citam pe un alt distins membru al PSD, Marian Vanghelie, care, la locale, a candidat si el ca independent si tot pentru partidul de guvernamant - a facut campanie pe rupte, lui si PSD, la un post local de televiziune.

Fan al planurilor pe termen lung inca din tinerete, Iliescu a urmarit si de aceasta data perspectiva nationala, in special cea a urmatorului cincinal. Concret, precizand din start ca vrea cu orice chip progresul, el a indemnat de zor romanii sa nu "intrerupa o echipa de succes (adica cea a PSD - n.r.) intr-o perioada atat de importanta pentru tara”, deoarece asta ar fi "o eroare” mult prea costisitoare pentru noi toti. Lansandu-se si intr-o fina analiza a meandrelor democratiei, Iliescu s-a declarat de acord cu regula alternantei la putere, dar a avertizat novicii ca un astfel de principiu trebuie aplicat doar "cu chibzuinta, la timpul potrivit”. Tinand cont de istoria ultimilor 15 ani, este evident ca "momentul potrivit”, in viziunea iliesciana, ar veni numai dupa vreo 2-3-4 mandate consecutive ale PSD. Pentru a fi cat mai convingator, Ion Iliescu si-a completat filozofica dizertatie si cu promisiuni de o viata mai buna, posibila insa doar in cazul in care romanii vor vota pentru "continuitate si consolidarea factorilor pozitivi care au inceput sa se inchege” in mixtura social-democrata cu care suntem tratati de patru ani incoace.
Cica Iliescu va spori procentele partidului

Dupa ce, plin de efervescenta electorala, a calcat cu pantofii sai prezidentiali pe Constitutie, Iliescu s-a grabit sa-si asigure fanii - sau adversarii - ca nu are nici o intentie de a se retrage din politica, ci dimpotriva, va constitui o prezenta marcanta in domeniu si pe viitor, veste care credem ca i-a bucurat nespus pe multi pesedisti, in frunte cu Adrian Nastase. Tinand cont insa de aprecierile conform carora prestatia lui Iliescu pe post de agent electoral nr. 1 al partidului de guvernamant va aduce PSD cel putin 10 procente in plus, se poate spune ca Iliescu si-a castigat cinstit dreptul la o pensie rontaita in fruntea partidului si pe bancile Parlamentului. Ca acest lucru displace "animalelor” care-si permit sa-l conteste nu este o problema de natura a-l tulbura pe cel care a impus democratia cu batele minerilor, a candidat de cate ori au vrut muschii lui si serveste Constitutia doar atunci cand nu i se apleaca.