Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat, marti, ca secretarul general al PDL Vasile Blaga este "un fatarnic si un insolent" si a precizat ca, in timpul mineriadelor din 1990, atat Blaga, cat si "seful sau", Traian Basescu, faceau parte din FSN.
"Blaga a fost un insolent prin declaratiile de ieri (n.r. - de luni). El, atunci, era membru al FSN, ca si seful sau, Basescu. Basescu era secretar de stat si apoi a fost ministru, la a doua mineriada", a spus Iliescu.
Presedintele de onoare al PSD i-a acuzat pe Blaga si pe Basescu ca vin cu "formule" si "lozinci" care au fost folosite de altii la acea vreme, respectiv de cei care erau interesati sa destabilizeze tara la trei saptamani de la primele alegeri libere.
Iliescu a precizat ca venirea minerilor trebuie luata ca efect al unei cauze, iar aceasta cauza a fost actiunea anarhica, in spatele careia stateau fortele interesate in destabilizarea tarii.
Conform lui Iliescu, in acel moment, toti membrii FSN si toti oamenii cinstiti au fost ingroziti de actiunea din 13-15 iunie. "Asa ca venirea minerilor a fost motivata de ceea ce s-a intamplat atunci, ca ei, la randul lor, au apelat la violenta, asta e ala treaba", a spus Iliescu, acuzand fatarnicia celor care i-au acuzat pe mineri si care peste un an i-au aplaudat in Congresul PNTCD din Sala Mare a Teatrului National. "Iar Blaga, acum, isi insuseste sloganurile celor care instigau la destabilizarea tarii. Nu este o fatarnicie curata din partea lui?", a conchis Iliescu.
Secretarul general al PDL Vasile Blaga, candidat la Primaria Capitalei, a declarat, luni, ca Ion Iliescu, cel care a adus minerii la Bucuresti, vrea sa obtina Capitala prin Oprescu. Candidatul PDL a declarat ca Oprescu nu a vrut in nicio dezbatere publica sa se delimiteze de Ion Iliescu si de mineriade. "Aliatii mei vor fi bucurestenii, care inteleg foarte clar ca, votandu-l pe Oprescu, il aleg de fapt pe Iliescu si tot sistemul pe care inca Iliescu il reprezinta", a spus Blaga. El a mai spus ca de duminica seara Sorin Oprescu este candidatul oficial al lui Iliescu.
In replica, Sorin Oprescu a afirmat luni ca Vasile Blaga, contracandidatul sau in turul secund, a fost implicat politic in timpul mineriadelor, fiind lider al FSN si prefect de Bihor, pe cand el activa ca medic, neavand nicio functie publica.
"Spre deosebire de Vasile Blaga, care era implicat politic in acel moment (mineriadele, n.r.), membru si lider al FSN, prefect de Bihor in 1990 si 1991, eu nu eram implicat in niciun partid, nu eram in nicio pozitie publica, eram un tanar medic de 40 de ani. Am tratat, ca doctor, victimele mineriadelor", a spus Oprescu, intr-o declaratie de presa.