Dupa un timp indelungat, senatorul Ion Iliescu a
participat ieri la sedinta Biroului Permanent National al PSD, prezenta sa la aceasta reuniune fiind, potrivit declaratiilor sale, o consecinta a scrisorii pe care a adresat-o saptamana trecuta liderilor partidului.

a€žScrisoarea nu este o continuare a unei polemici artificiale, ci o chemare la o reflectie de fond privind locul si rolul partiduluia€œ, a spus Iliescu, mentionand ca documentul facea referire si la imaginea pe care o are partidul, la mesajul adresat societatii romanesti si la comunicarea in partid si in afara partidului.
Potrivit fostului sef al statului, concluzia fundamentala a acestei scrisori a fost legata de crearea unui a€žcadru de sustinere a unui dialog activa€œ.
Intrebat despre propunerea liderului PSD Mircea Geoana privind modificarea Statutului partidului, in sensul introducerii functiei de presedinte fondator, care sa-i revina in mod formal, Iliescu a spus ca el este presedinte fondator al partidului, iar acest lucru este recunoscut de toata lumea. a€žAcest statut il am, nu am nevoie de recunoastere si nu ma incanta pe mine chestiile formalea€œ, a adaugat el. Iliescu a precizat totodata ca functia de presedinte fondator nu este una executiva, aceasta rezultand din alegerile interne din partid.

Fiecare cu handicapul lui!

Solicitat sa precizeze daca va participa in mod constant la sedintele BPN pe viitor, Iliescu a aratat ca, atunci cand este nevoie, vine, prezenta sa decurgand din calitatea sa de lider al grupului parlamentar din Senat. a€žDeci, pot veni eu sau poate veni altcineva. Voi incerca sa fiu... Eu de la inceput am spus ca, probabil, nu voi veni la toate sedintele, dar nu refuz aceasta invitatie ca sa fiu prezenta€œ, a spus el.
Pe de alta parte, Iliescu a sustinut ca nu a atacat conducerea partidului si, intrebat despre sintagma privind a€žhandicapula€œ experientei politice, pe care a folosit-o intr-un interviu cu privire la Mircea Geoana, a mentionat ca fiecare are anumite handicapuri. a€žEu am handicapul varstei, altii au handicapul lipsei de experienta, tara noastra are handicapul decalajului care ne desparte de lumea dezvoltata europeana, nu este nimic incriminator, nimic jignitor la adresa nimanuia€œ. El a evitat sa raspunda cine are, in opinia sa, handicapul lipsei de experienta, indicandu-i doar pe a€žcei care au mai putinaa€œ experienta.

Niste corupti, probabil...

Intrebat daca, la sedinta BPN, au luat parte persoane care pot fi calificate drept corupte, Iliescu a raspuns: a€žProbabila€œ, dar nu a dorit sa faca nominalizari, pentru ca, in opinia sa, orice incriminare presupune o sustinere argumentata.
Cu privire la tema coruptiei, Iliescu a apreciat ca Congresul partidului putea sa faca mai mult din acest punct de vedere si a spus ca PSD trebuie sa continue aceasta actiune, care nu se rezolva printr-un singur exemplu, ci trebuie sa aiba o continuitate. a€žPSD nu si-a asumat niciodata raspunderea sa ia in brate pe cineva (...) Oricine, indiferent de pozitia pe care o are in stat sau in partid, raspunde in fata legiia€œ, a mai spus fostul presedinte, aratand totodata ca un sef al statului nu se poate substitui institutiilor abilitate.