Presedintele Ion Iliescu a vizitat ieri Oltenita, raspunzand S.O.S.-ului lansat de primaria din urbea sa natala, ai carei locuitori erau amenintati ca nu vor avea caldura in aceasta iarna. Lucrurile s-au rezolvat pe loc si localnicii nu vor mai suferi de frig.
In drumul sau spre inaugurarea unui nou tronson de pe Autostrada Soarelui, presedintele Ion Iliescu s-a oprit pentru o ora in Oltenita. Peste tot pe unde se aflau pomi pe soseaua ce leaga Bucurestiul de Oltenita, pe acestia erau lipite afisele electorale ale UN PSD+PUR si ale candidatului acesteia la Presedintie, Adrian Nastase. Cum coloana prezidentiala a plecat din Bucuresti cu o jumatate de ora mai de vreme, agentii electorali ai acestei formatiuni politice au fost surprinsi in unele locuri lipind de zor afise pe trunchiurile ude de ploaie ale copacilor.
Ajuns la Oltenita inainte de vreme, Iliescu a fost intampinat doar de putini dintre locuitorii de aici. In sala de sedinte a primariei, presedintele Iliescu i-a anuntat pe cei prezenti - reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si ai multor societati comerciale - ca a sosit in oras la S.O.S.-ul lansat de primarul localitatii - Costinel Milescu, de la Alianta Populara: regia locala de termoficare avea conturile blocate si locuitorii urmau sa nu aiba caldura in aceasta iarna. Pe loc, s-a anuntat ca au fost deblocate conturile si ca, la interventia presedintelui, Guvenul va emite o hotarare pentru alocarea a 14 miliarde de lei pentru regie. S-a mai anuntat ca pana la inceputul iernii viitoare vor avea si gaze naturale si ca santierul naval va primi finantare pentru continuarea productiei.

Jonctiune pe Autostrada Soarelui

Presedintele Iliescu a vizitat in fuga si municipiul Calarasi. Dupa ce s-a oprit la o fabrica de placaje, el a stat o jumatate de ora cu calarasenii, in fata prefecturii, unde era asteptat de aproximativ 200 de oameni. El i-a explicat unei batrane, care s-a vaitat de viata grea, ca nici comunismul, nici Ceausescu nu mai erau o solutie. Presedintele a mai spus ca au fost facute multe lucruri bune in ultima vreme si n-a pierdut prilejul sa sugereze ca ar fi fost mai bine daca administratia locala ar fost condusa de PSD (dupa alegerile locale, primar a devenit reprezentatul PNL, Nicolae Dragu). "Daca vreti, amaraciunea mea fata de dumneavoastra, calarasenii, este felul cum ati judecat lucrurile. Asa cum v-ati orientat, se bate pasul pe loc", le-a spus Iliescu calarasenilor. Urmatoarea escala facuta de presedintele Iliescu a fost in apropiere de Lehliu, unde a participat - alaturi de premierul Adrian Nastase (care vizitase judetul Ialomita - n.r.), ministrul Miron Mitrea, ministrul Mircea Geoana si ambasadorul Frantei la Bucuresti - la inaugurarea tronsonului Lehliu-Drajna al Autostrazii Soarelui. Discursurile de inaugurare au fost urmate de un fastuos foc de artificii, care s-a pornit la o simpla apasare de buton din partea presedintelui Iliescu.

"Coalitia pentru un Parlament Curat este curata?"

Decizia Coalitiei pentru un Parlament Curat de a-l monitoriza de acum incolo si pe Adrian Nastase nu-l impresioneaza deloc pe premier. "Atata vreme cat parea ca am facut un blat cu dansii, nu ma monitorizau, eram om bun. Eram partener atunci, chiar daca eram rau. Acuma, daca n-am mai facut blatul respectiv, inseamna ca sunt rau si trebuie sa fiu demascat", a declarat ieri Nastase. El considera "absolut jenant" modul in care Coalitia actioneaza. Premierul a mai spus ca viata politica este "complicata" in timpul alegerilor.
Presedintele Ion Iliescu, aflat langa premier, a continuat ideea acestuia. "Coalitia e curata ca sa pretinda un Parlament curat? Ce autoritate morala au toti cei din asa-zisa Coalitie pentru un Parlament Curat? Ar trebui sa le fie chiar jena unora dintre ei!", a spus presedintele.
Legat de acuzele ca s-ar implica in campania electorala sprijinind UN PSD+PUR, Iliescu a afirmat ca toate astea il lasa rece. "Ce incalc, care neutralitate? Draga, eu nu sunt Elvetia, sunt presedintele Romaniei", i-a replicat Iliescu unui jurnalist. Avem o Constitutie, sunt presedintele tarii, e firesc sa am de-a face, sa ma intalnesc cu prim-ministrul sau cu ministrul de Externe. Deci, ma lasa rece asemenea observatii care nu au nici un temei", a afirmat Iliescu.