Ilie Sarbu, un om politic important, si-a sarbatorit ieri ziua de nastere. Ilie Sarbu s-a nascut la 26 mai 1950, in satul Ciuta, comuna Obreja, judetul Caras-Severin.
Licentiat in teologie si stiinte economice, Ilie Sarbu devine, in 1976, profesor la Seminarul Teologic din Caransebes, ca in 1978 sa ajunga director al acestei institutii. Dupa o perioada de 3 ani ocupa functia de consilier economic la Mitropolia Banatului, ca apoi, dupa 10 ani, sa desfasoare activitati in domeniul comertului, agriculturii si moraritului.
Devenit membru al PSD (atunci PDSR) in 1993, cariera sa politica este una cat se poate de complexa. A ocupat o vasta gama de functii, atat in partid cat si in stat. De la purtator de cuvant si vicepresedinte al organizatiei locale a partidului, in 2000 devine Presedinte al Consiliului Judetean Timis si Vicepresedinte al Forumului Presedintilor Consiliilor Judetene al PDSR.
In 2001 este ales Membru al Consiliului National PDSR si Membru al Biroului Coordonator Central al noului PSD pentru ca, in acelasi an, sa accepte, la cererea partidului, numirea ca Ministru al Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, functie din care reuseste sa incheie in timp foarte scurt unul din capitolele cele mai dificile de negociere in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Reintors in Banat devine, in 2004, Presedintele filialei judetene a PSD Timis pentru ca, in 2005, sa fie ales Vicepresedinte al partidului la nivel national, responsabil cu Agricultura, Silvicultura si Dezvoltarea Rurala.
S-a implicat in proiecte si programe politice cunoscute - oferta pentru alegerile europarlamentare din 2007, capitolul agricultura, oferta de guvernare a PSD 2008-2012, capitolul agricultura si dezvoltare rurala. A elaborat, impreuna cu specialistii PSD, materiale informative pentru agricultorii romani privind adaptarea agriculturii romanesti la cerintele europene - "Indrumar de politici si finantare agricola -pentru o agricultura moderna europeana" februarie 2007, "Sat romanesc, sat european" 2007, "Satul romanesc in Europa - intrebari la care raspundem" 2007, "Solutii social-democrate pentru problemele agriculturii 2008-2012" prezentate in cadrul Dialogurilor Nationale - Forumul National al Agricultorilor, Alexandria, august 2008.
Din 2004 Ilie Sarbu este senator al circumscriptiei electorale nr. 37 Timis si continua eforturile pentru rezolvarea problemelor agriculturii romanesti printr-o serie vasta de initiative legislative si prin pozitia de membru al Comisiei de Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala. In Senat cunoaste o ascensiune rapida, devenind in 2006 Secretar al Senatului si Membru al Biroului Permanent ca apoi, in urma demisiei Presedintelui Nicolae Vacaroiu, Ilie Sarbu sa fie ales Presedinte al Senatului Romaniei, pe data de 28 octombrie 2008. Totodata, la alegerile parlamentare din noiembrie 2008, domnul Ilie Sarbu castiga un al doilea mandat de senator in Colegiul nr. 4, circumscriptia electorala nr. 37 Timis.
Mandatul sau de Presedinte al Senatului insa, este unul scurt, pe 23 decembrie, ca rezultat al coalitiei dintre alianta PSD+PC si PD-L, devine membru al Guvernului Romaniei, preluand pentru a doua oara portofoliul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
In calitate de ministru, Ilie Sarbu a reusit indeplinirea obiectivelor principale propuse pentru anul 2009, din care amintim marirea substantiala a fondurilor europene accesate (circa 1,15 miliarde euro), plata in primul trimestru a restantelor lasate de fostul guvern (peste 1,2 miliarde lei subventii aferente anului 2008) si reorganizarea si indreptarea preocuparilor administratiei publice locale pentru agricultori. Mandatul ministrului Ilie Sarbu inceteaza la 1 octombrie 2009.
Impatimit vanator, Ilie Sarbu este membru al mai multor asociatii nationale si internationale: Presedinte al filialei A.J.V.P.S. Timis, membru al Biroului Executiv A.G.V.P.S. Romania. In plus, este Presedinte de onoare al Societatii Culturale "BANATUL" si Presedinte de onoare al Asociatiei "Gugulanilor"- Timisoara.
In prezent este Liderul grupului parlamentar al PSD din Senat.
Ilie Sarbu este casatorit cu Mariana Sarbu cu care are o fata, Daciana, si ea om politic si membru PSD, europarlamentar. Sotul acesteia, Victor Ponta, este in prezent Premierul Romaniei.
Ii transmitem pe aceasta cale omului politic Ilie Sarbu multe bucurii, impliniri si mai cu seama sanatate, alaturi de familie si colegi. La multi ani !