Leontin Salajan, un fost ofiter care locuieste in Zalau si care a activat in Ministerul Apararii Nationale si in Ministerul de Interne, a intentat doua procese actualului si fostului procuror general al Romaniei, Ilie Botos si Joita Tanase. De altfel, el a intentat pana acum nu mai putin de 760 de procese, in special impotriva unor institutii ale statului.
500 de milioane solicitate de la Botos
Ilie Botos si Joita Tanase sunt acuzati de fostul ofiter, Leontin Salajan, de savarsirea infractiunii de insulta, pentru care le-a solicitat fiecaruia daune morale in valoare de cate 500 de milioane de lei, dar a pierdut ambele procese. Leontin Salajan ne-a declarat ca i-a dat in judecata pe cei doi, pentru ca "i-au adus atingere onoarei si demnitatii" prin faptul ca, "printr-un act de batjocura", procurorul general i-a scos de sub urmarire penala pe mai multi procurori, care, la randul lor, au fost dati in judecata de Leontin Salajan. In minuta sentintei nr. 346 din 31 mai 2005, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala, prin judecatorii A.M. Dascalu, M. Popa si N. Ionescu, "respinge, ca inadmisibila, plangerea formulata de partea vatamata Leontin Salajan impotriva inculpatului Botos Ilie, pentru comiterea infractiunii de insulta" si-l obliga pe Leontin Salajan la plata cheltuielilor de judecata, in suma de 600.000 de lei.
Leontin Salajan spune ca nici nu se astepta sa castige vreunul dintre procese si ca a intentat actiunile in instanta pentru a arata cat de corupta este justitia din Romania.
Demersuri pentru Cartea Recordurilor
Leontin Salajan ne-a declarat ca toate procesele sale pornesc de la faptul ca, in timpul cat era ofiter activ, din dosarul sau de cadre au fost sustrase documente secret de serviciu si juraminte militare, a caror lipsa i-au afectat cariera militara. El mai spune ca, urmare a sustragerii documentelor, diferite institutii ale statului au emis acte care l-au dezavantajat si, de asemenea, organele de ancheta sau instantele de judecata ar fi emis sentinte abuzive.
Cu cele 760 de procese pe care le-a intentat, se pare ca Leontin Salajan este pe primul loc in lume la acest capitol si, de altfel, a facut in acest sens si demersuri pentru a intra in Cartea Recordurilor.
Ministri, institutii si zeci de procurori si judecatori
In una dintre ultimele sale actiuni in instanta, Leontin Salajan a facut plangere impotriva a 21 de institutii: statul roman, Ministerul Apararii Nationale, UM 01024 Timisoara, Parchetul Militar Timisoara, Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, Ministerul Administratiei si Internelor, Compania de Pompieri Petrosani, Judecatoria Timisoara, Tribunalul Timis, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, Judecatoria Zalau, Tribunalul Salaj, Curtea de Apel Cluj, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Bucuresti, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tribunalul Bucuresti, Ministrul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Presedintia Romaniei si Guvernul Romaniei.
De asemenea, in rezolutia din 13 iunie 2005, Lucian Doxan, procuror sef serviciu in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, arata ca, numai in perioada martie 2004-ianuarie 2005, Leontin Salajan a depus foarte multe petitii, la institutii din toata tara, dintre care 147 au fost trimise numai la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In rezolutie se mai arata ca, in petitiile lui Leontin Salajan "sunt mentionate numele ministrilor Ioan Mircea Pascu si Ioan Rus, precum si ale procurorilor generali ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie". In aceeasi rezolutie se mai spune ca Leontin Salajan "pretinde ca a fost insultat de judecatorul Dan Lupascu, deoarece, in calitatea lui de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, nu a luat masuri disciplinare impotriva a 50-60 de judecatori care au dat solutii nelegale in tot atatea dosare, acoperindu-i pe infractorii care au eliberat adeverinte false". "In acelasi mod, petentul considera ca si ministrul justitiei l-a insultat, pentru ca nu i-a sanctionat pe judecatorii care au dat solutii nelegale si netemeinice in dosarele respective", se mai arata in rezolutie, adaugandu-se ca "solutiile instantelor sunt legale si temeinice, in cauzele reclamate neidentificandu-se indiciile vreunei fapte penale", motiv pentru care procurorul sef serviciu Lucian Doxan a dispus neinceperea urmarii penale impotriva celor vizati de Leontin Salajan.
Pretentii de miliarde de lei
Zilele trecute, Leontin Salajan a facut, la Tribunalul Salaj, si o plangere impotriva rezolutiei procurorului Lucian Doxan si ne-a declarat ca, in cele din urma, va face plangeri si la instantele de judecata europene. De altfel, Leontin Salajan a facut pana acum si 12 plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Pana acum, el cere drepturi salariale in valoare de 450 de milioane de lei de la Ministerul Apararii Nationale si alte 1,4 miliarde de lei de la Ministerul de Interne, la care se adauga 760 de milioane de lei cheltuieli de judecata, cate un milion pentru fiecare proces pe care l-a intentat.