Dupa ce cu o zi inainte premierul Calin Popescu Tariceanu a fost alaturi de tinerii democrati pentru a a-i invata… de bine, sambata, 27 august a.c., acesta si-a facut datoria „de onoare” scolind „bobocii” din partidul al carui presedinte este. In acelasi context, Tariceanu a fost cel care a si inmanat tinerilor liberali diplome pentru activitatea desfasurata in cadrul Scolii de Vara a TNL de la Mamaia. Iar aici trebuie spus ca junii din PNL si-au aratat atat valoarea, cat si indemanarea artistica, astfel ca unul dintre proiectele prezentate de acestia a fost pur si simplu un desen care reprezenta un om portocaliu care calca pe coada un dinozaur. „Ingenios”, nu gluma, si probabil inspirat din desenele facute de prescolari pe asfalt. Evident, omuletul portocaliu reprezenta Alianta, iar dinozaurul… cin’ sa fie oare? PSD-ul?
Dupa prezentarile care au lasat asistenta cu gurile cascata si dupa ce Tariceanu le-a inmanat diplomele tinerilor liberali, a venit si momentul mult-asteptat de mass-media: conferinta de presa. Aceasta dupa ce, la un moment dat, organizatorii vehiculasera varianta potrivit careia Tariceanu nu are dispozitia necesara pentru a raspunde intrebarilor indiscrete. Nu a fost asa, dar nici nu se poate spune ca Tariceanu a fost cea mai „deschisa” persoana din lume. Dar in orice caz, trebuie precizat ca premierul, probabil de ochii tineretului liberal, a adoptat o tinuta mai de „baiat sarac, dar cu aspiratii inalte”: camasa, blugi si o pereche de pantofi a caror stralucire era lipsa. Ca nu prea il prindea „echipamentul” in cauza ce mai conteaza, atata vreme cat premierul a comentat, in cadrul conferintei, despre una dintre temele sale favorite: taxa pe valoare adaugata. „Pentru majorarea TVA-ului trebuie sa avem convingerea ca este o masura eficienta“, a afirmat Calin Popescu Tariceanu, continuand ca nu exista o presiune in ceea ce priveste aceasta decizie si ca nu exista nevoia unei majorari de TVA. Dar, dupa placerea care i-a fost provocata de abordarea subiectului TVA, Tariceanu a facut referire si la un alt subiect „delicat”, si anume fuziunea PNL-PD. „Ideea fuziunii nu trebuie abandonata, dar partidele noastre nu sunt foarte aproape de a concretiza aceasta idee”, a precizat Tariceanu. In plus, din punctul de vedere al lui Tariceanu, in cazul fuziunii, cel mai probabil PD ar fi adoptat doctrina liberala. Iar dupa ce a pledat pentru strangerea relatiilor dintre PNL si PD, Tariceanu a declarat, in sprijinul optiunii sale pentru liberalism, ca bunastarea de care se bucura azi Europa a fost creata pe baza valorilor liberale. Cat priveste Partidul Popular European, Tariceanu a sustinut ca o doctrina populara ar fi respinsa de mai multe grupuri din PNL care ar spune ca au venit in acest partid din convingeri doctrinare liberale si nu pentru o personalitate sau alta. „Partidul Popular European este cel mai mare grup din Parlamentul European, dar asta nu inseamna ca este si cel mai valoros”, a comentat Tariceanu. Pe de alta parte, referindu-se la modul in care se vor prezenta cele doua partide la alegerile din 2008, premierul a declarat ca in functie de cum vor functiona, in comun, PNL si PD, se va decide si prezentarea la alegeri. In ceea ce priveste afirmatiile ministrului Gheorghe Flutur, care si-a exprimat ingrijorarea ca PNL ar putea ajunge un partid de doar 7 procente din cauza prestatiei actualei guvernari, premierul Calin Popescu Tariceanu a sarit ca ars, sustinand ca el nu are nevoie sa i se spuna ce a zis Flutur, ca stie foarte bine. Basca, se pare ca tot presa nu a interpretat corespunzator afirmatiile lui Flutur…

Culoarul pan european, in atentia Executivului

Trecand peste episodul de mai sus, si parca pentru a nu cadea in „pacatul” PSD-istilor prezenti mai acum ceva timp la Constanta si care s-au ferit sa faca aprecieri vizavi de propria lor organizatie judeteana, Tariceanu a facut cateva aprecieri la adresa filialei liberale: „La nivelul judetului Constanta exista o organizatie puternica si orasul nu se incadreaza intre cele unde reprezentantii consiliilor judetene nu-si fac datoria”. Si daca tot a facut referire la Constanta, premierul a afirmat ca obiectivul principal al Executivului in privinta infrastructurii este construirea autostrazii Timisoara - Arad - Lugoj - Sibiu - Bucuresti - Constanta (culoarul IV), in contextul in care Romania trebuie sa-si respecte angajamentele luate fata de Uniunea Europeana referitoare la realizarea acestui proiect. Pentru anul 2006, Executivul si-a propus, potrivit premierului, darea in folosinta a 47 de kilometri din culoarul IV, pe traseul Drajnea-Fetesti, in continuarea Autostrazii Soarelui.