Mediafax: Corina Cretu: Varianta Victor Ponta-premier NU este cea mai buna solutie

Vicepresedintele PSD Corina Cretu afirma ca varianta Victor Ponta premier nu este cea mai buna solutie daca trece motiunea de cenzura, desi USL ar trebui sa isi asume guvernarea, ea precizand ca ideal ar fi ca partidele sa fie de acord cu dizolvarea Parlamentului si cuplarea generalelor cu localele.
Potrivit lui Cretu, Guvernul actual nu va iesi intarit dintr-o eventuala respingere a motiunii de cenzura, "ci doar va continua sa agonizeze, in conditiile in care majoritatea parlamentara, in ansamblul ei, si PDL, in particular, vor continua sa se descompuna".
Potrivit lui Cretu, daca motiunea este aprobata de Parlament, va fi o victorie a opozitiei, care conteaza la nivel de imagine. "Ar fi confirmarea oficiala a faptului ca majoritatea guvernamentala nu mai exista. Ce urmeaza insa dupa asta? Prima intrebare: cei care au votat impotriva guvernului condus de Mihai-Razvan Ungureanu constituie o noua majoritate, capabila sa dea vot de investitura unui guvern al USL? Nu stiu daca raspunsul la aceasta intrebare chiar este pozitiv. Intrebarea este importanta, pentru ca una este un vot in favoarea motiunii (care poate fi motivat de diverse lucruri, care sa nu aiba nimic in comun cu dorinta de avea un guvern al actualei opozitii), alta un vot in favoarea unui guvern USL", scrie Cretu, pe blog.
Ea afirma ca nu se stie cine din randurile puterii voteaza impotriva Guvernului. "Acesta este motivul pentru care nu cred ca acum varianta Victor Ponta premier nu este cea mai buna solutie. Sunt de acord ca USL trebuie sa-si asume guvernarea asta intermediara. Dar sa si-o asume nu pentru un guvern politic, ci pentru un guvern de serviciu, cu o singura misiune: organizarea corecta a alegerilor. Sa nu uitam ca un guvern politic trebuie sa-si asume un alt program de guvernare, in conditiile in care nu se pot schimba nici Bugetul de Stat, nici conditiile impuse de acordul cu FMI. Bugetul poate fi rectificat in limite foarte stranse, iar pentru re-negocierea Acordului e nevoie de timp. Mai mult, lucrurile sunt complicate de plecarea lui Jeffrey Franks si de venirea unui nou reprezentant al FMI", scrie Cretu.
Ea mentioneaza ca nu se cunosc insa rezultatele acestei runde de verificari din partea FMI. "Din paisprezece conditionalitati, obiective asumate de guvern, sunt indeplinite doar patru. Nu poti sa condamni in Motiune privatizarile grabite, ca apoi sa te trezesti obligat sa le faci, pentru ca te strange cu usa FMI", scrie Cretu.
Europarlamentarul afirma ca mai exista si "factorul Basescu". "Un guvern al USL ar fi mana cereasca pentru Traian Basescu, in incercarea lui de a se salva pDL de la dezastru in alegeri. Guvernul USL ar fi tapul ispasitor perfect! Vor urma linsaje mediatice in serie, presiuni pentru marirea salariilor bugetarilor, in conditiile in care economia este in recesiune, si multe altele. Nu cred ca e cazul ca USL sa deconteze proasta guvernare a PDL, hotiile si abuzurile puterii portocalii", scrie Cretu.
Potrivit acesteia, USL ar fi prea slaba, in Parlament, pentru a putea gestiona eficient "coabitarea cu nabadai cu un presedinte imprevizibil". Cretu afirma ca o coabitare cat de cat normala ar fi posibila doar dupa alegerile parlamentare, "cand va exista o majoritate clara si puternica, capabila sa-l suspende in orice moment, in cazul in care incearca sa-si depaseasca atributiile si sa se bage peste guvern, cum ii este obiceiul".
"Deci, dupa mine, cea mai buna solutie ar fi un guvern neutru politic, care sa organizeze corect alegerile si sa gestioneze problemele curente ale tarii. Ideal ar fi ca, dupa trecerea motiunii, partidele parlamentare sa ajunga la un acord pentru dizolvarea Parlamentului si pentru cuplarea alegerilor parlamentare cu cele locale. Nu cred ca ar fi posibil un astfel de acord, desi el trebuie evocat la consultarile de la Cotroceni. Ar fi in logica interesului national. Despre toate astea vom vorbi, cu siguranta, de maine incolo. Credinta mea este ca acum aprobarea Motiunii este posibila. Important este sa gestionam corect aceasta victorie, pentru a nu se intoarce impotriva noastra", se mai arata in postare.
USL a depus, saptamana trecuta, motiunea de cenzura impotriva Guvernului. Motiunea de cenzura, intitulata "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!", este semnata de 116 parlamentari, numarul minim necesar pentru initierea acestui demers. Documentul are 15 pagini si este structurat pe trei capitole.
Motiunea de cenzura a fost citita luni seara in plenul Parlamentului, iar vineri, incepand cu ora 9.00, vor avea loc dezbaterea si votul.
Presedintele PSD a declarat, luni, ca, in situatia in care Guvernul Ungureanu va fi demis in urma adoptarii motiunii de cenzura, USL va sustine un Executiv cu un mandat limitat, pana la alegerile generale.
Pe de alta parte, Crin Antonescu a declarat ca USL ar trebui, daca trece motiunea, sa ceara guvernarea, care sa fie condusa de Victor Ponta. O pozitie mai nuantata a avut Calin Popescu Tariceanu, care a spus ca solutia cea mai eficienta ar fi un guvern de tranzitie, care sa nu propuna proiecte de legi majore, ci sa aiba ca "misiune exclusiva" organizarea cat mai rapida a alegerilor.