Convocarea partidelor politice la Palatul Cotroceni a fost un prilej pentru acestea sa se planga de actiunile presedintelui. Traian Basescu nu a venit cu o propunere clara de "stabilizare a situatiei politice", dupa cum se preciza in invitatiile venite de la Administratia Prezidentiala. Seful statului a preferat sa inventarieze pozitiile pe care formatiunile reprezentate in parlament le au fata de actuala criza.
"I-am spus ca are vina principala pentru situatia in care am ajuns astazi si ca trebuie sa isi asume esecul proiectului politic numit Alianta si inclusiv esecul modelului de presedinte-jucator, care incalca in mod frecvent si deliberat relatia constitutionala cu institutiile statului", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana, dupa incheierea convorbirilor. Social-democratii i-au spus presedintelui ca solutia nu se afla la Cotroceni, ci la parlament care, conform Constitutiei, are mijloacele necesare pentru reglementarea raporturilor cu guvernul. In linii mari, aceeasi pozitie au avut-o si liberalii. Delegatia acestora a fost condusa de Crin Antonescu, deoarece Tariceanu nu a onorat invitatia, desi anterior anuntase ca va merge la consultari. "Ca o concluzie, nu am aflat ceva nou de la presedinte. Dificultatile politice isi pot gasi rezolvarea in parlament, nu la Palatul Cotroceni. Romania nu are nevoie de un arbitru-jucator, nu are nevoie de interventia unui parinte atotstiutor", a comentat Antonescu rezultatul convorbirilor. In timpul discutiilor, Basescu i-ar fi intrebat pe delegatii PNL: "Ia spuneti, v-ati hotarat? O faceti cu PSD?".
PNL a sustinut ca nu se va opune unui referendum pentru introducerea votului uninominal cu conditia ca acesta sa nu se suprapuna cu alegerile pentru Parlamentul European. "Ii uram sanatate presedintelui Basescu, putere de munca si de joaca", a conchis pe un ton ironic vicepresedintele liberal.
De-abia UDMR a venit cu o solutie concreta: obtinerea unui sprijin parlamentar mai solid pentru guvern pana la organizarea de alegeri anticipate. "Putem vorbi de sustinerea parlamentara a guvernului minoritar, astfel incat sa ne indeplinim programul de guvernare si sa implementam reformele si, in acelasi timp, sa ne pregatim pentru alegeri anticipate", a spus liderul Uniunii, Marko Bela. Acesta a declarat ca presedintele ar fi recunoscut ca nu are o solutie de rezolvare a diferendelor din sanul puterii. "Am discutat cu domnul presedinte ca solutia se afla in mainile partidelor politice si domnul presedinte a recunoscut ca Domnia sa nu are solutie pentru aceasta situatie", a declarat vicepremierul.
Dar si maghiarii au avut nemultumirile lor, reprosandu-i lui ca a autorizat inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Nagy in absenta unei concluzii in acest sens a comisiei speciale de la Cotroceni. De altfel, Nagy a facut parte din delegatia Uniunii care a venit la Cotroceni. Conservatorii au inceput atacurile inca dinainte sa ajunga la consultari.
Presedintele PC, Dan Voiculescu, l-a acuzat pe presedintele Basescu de incercare de compromitere a sa prin intermediul DNA. "Se incearca cu disperare sa se gaseasca ceva ilegal, incorect facut de Voiculescu. Au ajuns intr-o faza in care fac greseli, intra in institutii trimisii procuraturii si spun: 'Avem nevoie urgenta de ceva despre Voiculescu sau despre familia lui'", clameaza liderul PC. Motivul ar fi prezenta sa in fruntea comisiei de ancheta in cazul cererii de suspendare, care ar starni nervozitatea presedintelui.
In mod previzibil, democratii nu i-au reprosat nimic presedintelui, razboindu-se tot cu premierul Tariceanu pe care Emil Boc l-a acuzat ca a provocat criza guvernamentala in urma deciziei de amanare a alegerilor europarlamentare. "Primul-ministru trebuie sa decida foarte clar: cu PD sau fara PD. Partidul Democrat ramane in bloc la guvernare sau pleaca in bloc", a spus Boc, hotarat sa nu permita eliminarea treptata din executiv a actualilor ministri democrati.
"Noi, demisie? Never!"
Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, membru in delegatia PD la consultarile de ieri cu seful statului, a sugerat ca nu va demisiona din functia pe care o detine in executiv si ca nu a luat in serios termenul-limita pe care i l-a dat premierul pentru a pleca din guvern.
"N-am nici o treaba", a raspuns Blaga, intrebat de ziaristi daca va demisiona din executiv. Adriean Videanu a raspuns primul la intrebarea adresata lui Blaga, dar extinzandu-si raspunsul la toti ministrii PD. "Noi? Never!", a spus Videanu referindu-se la posibilitatea ca ministrii PD sa isi dea demisia din cabinetul Tariceanu.
"De la cine deadline? De la tata?", a mai spus Blaga, dupa ce ziaristii i-au amintit ca termenul-limita dat de premierul Tariceanu pentru a-si da demisia a expirat luni seara.
Vasile Blaga le-a reprosat ziaristilor ca nu au mai fost asa interesati de subiectul Santion atunci cand, luni, la comisia de aparare a Camerei Deputatilor, fostul sef al DGA, Marian Santion, nu a mai reiterat acuzatiile de presiune pe care i le adusese ministrului de interne.
Premierul Tariceanu a anuntat intr-o declaratie ca i-a cerut saptamana trecuta ministrului de interne sa paraseasca guvernul pentru ca nu a fost de acord cu ordonanta prin care s-au amanat alegerile pentru PE.