Mult machiavelism si multe sofisme la conferinta de presa a UDMR de ieri. Dupa ce ca reprezentantii Uniunii au castigat alegerile in Bihor datorita absenteismului cronic de care sufera romanii, acestia se declara nemultumiti de prezenta electoratului la vot. Mai mult chiar, reprezentantii Uniunii sustin ca profesionalismul a fost factorul decisiv si nu nationalismul comunitatii pe care o reprezinta.
Desi reprezentantii UDMR Bihor sunt singurii care vor trimite in parlament patru politicieni, Lakatos Péter, Derzsi Ákos, Cseke Attila si Petõ Csilla, acestia se declara surprinsi si nemultumiti de prezenta slaba la vot a electoratului bihorean.
Bancul zilei: udemeristii, nemultumiti de prezenta la vot
Conform datelor furnizate de Primaria Municipiului Oradea, in orasul de pe Crisul Repede traiesc aproximativ 206.000 de locuitori, dintre care 70,31% romani si 27,58% maghiari. Daca, la ultimele alegeri, toti romanii s-ar fi prezentat la vot, cei 27,58% dintre maghiari nu ar fi avut prea multe de spus chiar daca ar fi votat in masa (asa cum, de fapt, au si facut) partidul lor unic, UDMR. Prea comozi sau prea dezamagiti pentru a merge duminica la sectiile de votare sau din cauza ca votul lor s-a impartit intre patru sau cinci partide politice, romanii s-au vazut nevoiti sa accepte ca partidul invingator in Bihor este UDMR. Nicio problema atat timp cat acestia sunt capabili sa reprezinte interesele tuturor bihorenilor. Problema o reprezinta insa sofismul politic de care uzeaza acestia afirmand ca sunt nemultumiti de prezenta slaba la vot. Asta in conditiile in care tocmai datorita absenteismului romanilor au fost declarati castigatori. "Nu sunt multumit de prezenta la vot. E un protest clar al cetatenilor fata de oamenii politici si cred ca noi avem datoria sa-i facem pe oameni sa creada din nou in noi. Eu, personal, chiar daca nu am castigat in colegiul in care am candidat, ma voi duce in colegiu pentru a vorbi cu ei. Nu vreau sa considere ca ne-au votat si apoi nu ne mai interesam de ei", a declarat Sarkady Zsolt-Csaba.
Uninominalul, o farsa electorala
Desi, in Bihor, reprezentantii Uniunii au castigat alegerile, la nivel national maghiarii au tot dreptul sa se considere dezavantajati de noul sistem uninominal de vot. Acest lucru a fost subliniat si de candidatul UDMR Csuzi István, care, desi a castigat Colegiul nr. 9, va sta acasa in favoarea candidatilor Octavian Bot sau Claudiu Pop care au sanse mult mai mari sa intre in Parlament. "Rezultatul obtinut imi confirma faptul ca am dus o campanie buna. Le cer iertare insa celor care m-au ales, fiindca cei care au gandit aceasta farsa electorala i-au improscat in ochi. Nu mi se pare corect ca cei care au castigat colegiile sa nu mearga in Parlament. Daca acum, la aceste alegeri, ne-am confruntat cu problema absenteismului, ma intreb ce se va intampla la urmatoarele alegeri? Nu cred ca cei care au votat un candidat, care a castigat colegiul, si care vad acum ca acel candidat nu intra in Parlament vor mai merge la vot", a declarat Csuzi István. Desi a castigat colegiul cu 24,07%, la o diferenta de doar 0,17% de urmatorul candidat, Mircea Malan din PNL, gurile rele sustin ca electoratul maghiar din Colegiul nr. 9 ar fi preferat sa voteze cu oricare alt candidat din UDMR (Csuzi István fiind cunoscut ca un militant al celeilalte formatiuni politice maghiare, din a carei barca a sarit cu dibacie inainte de alegeri). Fiind singurul candidat maghiar din acel colegiu, de bine, de rau, maghiarii au preferat sa-l voteze mai degraba pe el decat pe ceilalti contracandidati romani.
Mult mai moderat in declaratii a fost candidatul UDMR pentru Senat din Colegiul 5, Delorean Ion-Iulius: "Nu am castigat la Senat, dar am ajuns la un punct de fostul primar Mihai Groza si l-am depasit pe actualul viceprimar Gheorghe Carp. Ma bucur ca oradenii au ajuns sa aprecieze mai mult profesionalismul la un politician, decat nationalismul".