Are o frecventa si un debit verbale proprii vanzatorilor de iluzii, numai bune sa te insele, lucru pe care-l si reuseste cu unii gura-casca. Amesteca in mare viteza minciuni cu jumatati de adevar intr-o ciorba aratoasa, asa incat creeaza unora senzatia: "Ba, da’ bine le mai zice !"
Probabil, ati vazut macar o data cum scamatorul ii usureaza pe fraieri de bani, numai din iuteala manevrelor, la escrocheria cu numele: "alba-neagra". Am "filmat-o" cu incetinitorul pe organizatoarea de "alba-neagra" politica, Alina Mungiu Pippidi - (AMP), la emisiunea lui Robert Turcescu, ca sa detectez momentul cand "fura". Am prins-o de mai multe ori si, daca sunteti curiosi, ca sa va feriti in viitor, va redau mai jos secventele.
Robert Turcescu: "Ati fost virulenta la adresa Elenei Basescu".
AMP: "Eu n-am spus niciodata nimic despre Elena Basescu".
Extras dintr-un interviu acordat "Academiei Catavencu" de AMP, in iulie 2009: "E greu de crezut ca ambitiile unei fetiscane, (Elena Basescu - n.r.) a carei lipsa de cultura se vede si dupa cum arata, pot ruina atatea lucruri" si "Basescu da vina pe oricine, dar nu pe copila lui prost crescuta".
N-a spus, dar a zis. Totusi, de unde atata virulenta, ca doar a facut campanie electorala vartoasa pentru Basescu si PDL in 2004 si nu numai ?
In martie 2009, PDL a propus-o pe AMP drept candidat pentru europarlamentare. Impotrivindu-se candidaturii Elenei Basescu pentru Parlamentul European, AMP a vrut sa faca o demonstratie de forta in fata lui Basescu, sa arate cat e de tare in "societatea civila". "Uitase" ca e de mult inregimentata in "coloana a V-a" ca simplu soldat si trebuie sa se supuna ierarhiei sau e "out". Evident, calculul ei a fost gresit, chiar daca si-a mascat atacul sub pretextul unor criterii de "curatenie morala" inventate si validate tot de ea: "Am o serie de conditii in care voi accepta sa candidez pe lista PDL... Un candidat la europarlamentare trebuie, printre altele, sa nu aiba probleme cu legea, sa nu fi fost traseist politic, sa nu fi avut legaturi cu fosta Securitate sau cu regimul Ceausescu, in general, sa nu fi utilizat pozitia publica pentru folos personal sau al familiei sau sa nu fi favorizat clientii personali sau de partid." Niciuna dintre aceste conditii nu justifica eliminarea Elenei Basescu dintre candidati. Era, de fapt, un atac la tata. Asa cum il stim, Basescu a facut tot cum a vrut el, asa ca AMP a fost nevoita sa pastreze aparentele de principialitate si n-a mai candidat. A ajuns "out". Iata, filmarea cu incetinitorul la emisiunea lui Turcescu, cand s-a referit la acel moment din 2009, chipurile, momentul sacrificiului personal pe altarul principiilor morale.
AMP: "Am jucat atunci toata SCENETA, pentru ca am crezut..." Zice ca a jucat o sceneta, deci, a fost teatru, butaforie, n-a fost adevarat.
Si era atat de suparata in "sceneta" ca Basescu n-a tinut cont de "printipurile" ei si nici n-a prins Parlamentul European, incat a sarit si la gatul lui Udrea.
AMP ("Academia Catavencu"): "Dna Udrea e, ca toate fetele astea, o creatura care nu gandeste decat in termeni de interes personal... Boc restructureaza demnitarii, dand afara niste soferi. Totul ca sa salvam ministri de nivel DAMA DE
COMPANIE... Cand dna. Udrea a demisionat (de la Cotroceni - n.r.), nu a fost de bunavoie. Eu i-am spus presedintelui ca ea nu are ce cauta in viata politica - trebuie sa avem separari clare intre public si privat...". In DEX, "dama de companie" inseamna : "persoana angajata sa ingrijeasca de o persoana batrana sau bolnava sau ca sa-i tina de urat", definitie care nu se potriveste deloc cu ce face dna. Udrea. Auzi, tu ! DAMA ! Suna cam peiorativ, cam de Gara de Nord. Si mai vrei sa spui, stimata AMP, ca matale ai fortat-o sa demisioneze, iar Udrea e ministru datorita unei relatii private ? Asta, dupa ce ai facut-o "dama de companie" ? E pur atac la persoana si nu ma asteptam ca un intelectual de talia dvs., XXXL (fig.), sa coboare atat de jos.
Alt stop-cadru din emisiune, alte scamatorii tip "alba-neagra".
AMP s-a prezentat ca o persoana echidistanta politic, dezinteresata, care vrea doar binele comunitatii si da lectii anticoruptie intregii Europe, iar rezultatele muncii ei sunt la superlativ: "Am facut schema in 2004 pentru "Coalitia pentru un Parlament Curat", care a fost eficienta si a functionat". Bravo, AMP ! Ai reusit, e curat ! Numai baieti gigea in Parlament, unul si unul. De fapt, ea are dreptate. Schema a functionat, dar nu pentru comunitate, nu pentru Parlament, ci pentru interesul personal al numitei, asa cum se vede mai jos.
Ca orice mincinos care se respecta, AMP uita propriile minciuni pe care, culmea, le neaga in aceeasi emisiune.
AMP: " In 2004, eu nu aveam nicio intelegere cu Opozitia ( de atunci - n.r.) ... A fost o chestie conjuncturala ca am fost alaturi de Opozitie ...", dupa care se contrazice: "Imi cer scuze de la anumiti oameni, ca LE-AM CERUT SA-L VOTEZE PE BASESCU."
Fac o paranteza.
Mult stimata si iubita de unii doamna AMP,
De ani de zile, stie toata lumea de inregimentarea dvs. politica, care v-a exclus automat din societatea civila. Aveti toata libertatea sa va exprimati deschis simpatiile. Pentru ce va ascundeti ? Va este jena sa fiti in continuare alaturi de cei pentru care ati militat atata timp ? Cam asta reiese din afirmatia dvs.: "Imi CER SCUZE de la anumiti oameni, ca le-am cerut sa-l voteze pe Basescu." Daca erati europarlamentar, oare v-ati mai fi scuzat ?
Altfel, e de-a dreptul caraghios sa mai pretindeti echidistanta politica, un ingredient necesar apartenentei la societatea civila, dupa ce ati mai spus: "Am fost un constant critic, in toti acesti 20 de ani, a tot ce a rezultat din dl. Iliescu" sau "Am luptat cu Iliescu toata viata". Societatea civila se bate pentru principii, nu ataca persoane. Spuneti ca luptati impotriva coruptiei, dar ceea ce faceti este mai rau decat coruptia. Incercati sa corupeti prin intoxicare vointa unor oameni mai putin scoliti sau naivi. Doar din neatentie sau graba, adica involuntar, mai recunoasteti cateodata ca faceti parte dintr-un aparat de propaganda impropriu societatii civile. Destula lume isi aduce aminte cu neplacere de prestatia dvs. pe post de manager la Directia Informatii a TVR, unde, impreuna cu Anca Toader, ati comis o serie de abuzuri incalificabile, pentru care ati fost concediate, in ciuda apartenentei politice "de facto". Nici macar colegii din aparatul de propaganda al dreptei nu v-au mai suportat.
In ultimul timp, alaturi de alti colaboratori ai "Romaniei libere", ati lansat o adevarata campanie de presa impotriva celor pe care i-ati sustinut cu totii propagandistic. Spuneti ca nu va plac traseistii, ca n-au ce cauta intr-un Parlament curat. Dar cei care scuipa unde au pupat, va plac ? Intreb retoric, fiindca ambele sortimente de fripturisti-mercenari au aceeasi grupa sanguina, a tradatorilor.
Am incheiat paranteza si revin la stop-cadrele relevante din emisiune.
Dupa ce l-a facut "scuipat" pe unde a putut, AMP il pupa din nou: "Basescu a facut mai mult bine decat rau...". Pai, daca a facut atata bine, de ce v-ati mai scuzat ca le-ati cerut unora sa-l voteze ? Sau aveti o parere si nu sunteti de acord cu ea ? De fapt, linguseala asta miroase a carlig pentru viitoarele liste ale PDL. In fond, nu strica la CV-ul omului un mandat de parlamentar, ca sa nu vorbim de beneficiile materiale.
AMP: "De cand ma ocup de anticoruptie, din 2004, eu n-am luat niciodata un ban si mi-a luat foarte mult timp...Eu n-am avut nimic de castigat cu "Coalitia pentru un Parlament Curat". Am pierdut timp." Intreb si eu, nu dau cu parul: din ce a trait si cine sunt adevaratii sponsori, dupa 2004, ai SAR-ului dnei. AMP, ca tot vrea domnia sa transparenta ? Nu cumva sunt bani publici la mijloc veniti prin intermediari ? Pentru care merite si servicii aduse partidului or fi propus-o cei de la PDL candidat pentru PE in 2009 pe dezinteresata doamna, "civila" altfel ?
Destui organizatori de "alba-neagra" s-au chivernisit la Berlin pe seama naivitatii unor trecatori. Cu timpul, oamenii s-au desteptat sau politia i-a condus la racoare pe scamatori. Asta nu se potriveste cu activitatea dnei. Pippidi care n-are nimic de-a face cu Codul Penal, ci doar cu un cod moral la care tine declarativ si care e valabil pentru altii, dar mai putin spre deloc cand sunt in joc interesele domniei sale.
N-as vrea sa se creada ca am devenit brusc avocatul unuia impotriva altuia. Intentia mea a fost sa dezvalui caracterul duplicitar al unui personaj care se vrea profesor, model de etica si formator de opinie, cand in realitate nu e nici una nici alta, ci un fripturist ca orisicare altul, dar cu pretentii academice pentru derutarea naivilor.