O noua sageata a social-democratilor la adresa presedintelui Traian Basescu a fost lansata de Viorel Hrebenciuc, liderul grupului parlamentar al deputatilor social-democrati. Hrebenciuc a declarat, astazi, ca intregul discurs al lui Basescu de la Baile Tusnad a avut ca scop castigarea voturilor romanilor din Ardeal, prin provocarea maghiarilor.
Dupa ce, sambata, Traian Basescu a fost huiduit, de mai multe ori, la Baile Tusnad, de maghiarii prezenti la Tabara de Tineret a Universitatii de Vara ca reactie la precizarile facute cu privire la autonomie, astazi, Viorel Hrebenciuc a declarat, facand referire la articolul 1 din Constitutia Romaniei, acelasi articol pe care l-a invocat si seful statului - Romania este stat national, suveran, independent - , ca "minoritatea maghiara a votat actuala Constitutie a Romaniei cu articolul 1 incorporat in ea, la referendumul din 2003".
In opinia social-democratului, "faptul ca Basescu incearca sa provoace reactia tinerilor nu are decat motive strict electorale".
"Romania este cunoscuta ca un model in Europa cu privire la maniera in care a reusit sa solutioneze problemele persoanelor apartinand minoritatilor nationale.
In toate organismele internationale suntem dati exemplu de maniera inteligenta pe care am avut-o in ultimii 15 ani in ceea ce priveste realatiile cu minoritatile, in special cu cea maghiara", a explicat Hrebenciuc.
In opinia social-democratului, "in anul electoral 2009, nu ne putem permite, ca tara, si presedintele Basescu ar trebui sa stie acest lucru, sa reprovocam discutii in jurul unor rani care poate inca nu s-au inchis".
Sagetile liderului social-democrat la adresa lui Basescu au continuat.
"Atitudinea iresponsabila pe care pe care presedintele Basescu o are din motive strict electorale va crea enorm de multe deservicii Romaniei. Faptul ca domnia sa este un individ conflictual este un lucru pe care-l stim cu totii, pe plan intern. Din nefericire, natura sa conflictuala si iresponsabila in plan extern creaza mari deservicii Romaniei", a afirmat Viorel Hrebenciuc, aratand, totodata, ca "Romania are relatii incordate, daca nu chiar reci, cu toti vecinii sai.
Drept exemplu dau atitudinea rigida, uneori agresiva, pe care presedintele Basesu o are in relatia cu Moldova, practicata, de asemenea, din motive cinice si electorale".
"Iesirea Romaniei din criza se va produce, in primul rand, prin schimbarea lui Traian Basescu", a conchis social-democratul, adaugand ca "inca cinci ani la Cotroceni cu Traian Basescu este prea mult pentru Romania".