Declaratia ministrului roman de Externe, care nu exclude varianta ca Bucurestiul sa denunte unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si sa conditioneze aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in cazul unei eventuale neadmiteri a Romaniei in spatiul Schengen, a fost comentata si de Horatiu Pepine de la Deutsche Welle. Pepine leaga declaratia ministrului Baconschi de un avertisment dat de presedintele Traian Basescu in decembrie 2010. "Se pare ca presedintele Traian Basescu nu a glumit deloc atunci cand a sugerat ca ar putea adopta fata de UE o pozitie agresiva si revendicativa. Dupa incheierea Consiliului European de la finele anului trecut, presedintele Romaniei facuse aceasta suprinzatoare declaratie: "Nu as vrea sa cred ca am gresit prin aceasta abordare constructiva si ca beneficiile in UE se obtin doar prin abordari confruntationale", scrie Horatiu Pepine.
In raspuns la declaratiile ministrului Baconschi, Comisia Europeana, prin vocea purtatorului de cuvant Mark Gray a anuntat ca ridicarea MCV-ului care vizeaza Romania se va face in baza unei decizii a CE, dupa indeplinirea celor patru obiective prevazute.
"Ridicarea MCV se va face pe baza unei decizii a Comisiei, dupa indeplinirea celor patru obiective, care sunt intercorelate. La aceasta se va ajunge cel mai bine prin continuarea angajamentului politic fata de reforma si prin cooperare stransa intre autoritatile romane si Comisie", a declarat Mark Gray.