Sustinatorii senatorilor democrati Hillary Clinton si Barack Obama, ambii candidati pentru alegerile primare ale Partidului Democrat american, au declansat un adevarat razboi pe internet, transformat, cu opt luni inainte de scrutin, intr-un nou teren de campanie.
Sustinatorii celor doi candidati si-au difuzat propriile versiuni ale videoclipului cu care Apple Computer si-a lansat, in 1984, computerul personal Macintosh, atacandu-si rivalul IBM.
Spotul impotriva lui Hillary Clinton, denumit "Voteaza diferit", a fost deja vazut de aproape 1,4 milioane de ori de la publicarea sa, pe YouTube, la 5 martie. Clipul impotriva lui Barack Obama, intitulat "Barack 1984", a fost publicat cu trei zile in urma, pe acelasi site, si a fost vazut de peste 250.000 de ori.
"Aceasta este prima runda", afirma Carol Darr, director al Institute for Politics, Democracy and Internet de la Universitatea George Washington. "Internetul va fi principalul eveniment", adauga ea. "Orice atrage atentia a milioane de ochi - si in special milioane de ochi apartinand unor oameni care se uita in acest stadiu incipient - conteaza", apreciaza Darr, comparand clipurile cu popularele spoturi video din campania din 2004 care ii ironizau pe presedintele George W. Bush si pe contracandidatul sau democrat, senatorul John Kerry.
Spotul companiei Apple a fost difuzat in timpul Super Bowl, in 1984, si ironiza cartea lui George Orwell "1984", care prezinta o societate totalitara.
Clipul impotriva lui Hillary Clinton prezinta o masa de clone virtuale, cu capetele rase, care merg in cadenta militara, in timp ce ea lauda lansarea campaniei prezidentiale, pe care o considera o conversatie cu America. In timpul discursului lui Clinton, gardieni inarmati urmaresc o femeie care alearga prin multime, pentru a arunca un ciocan spre ecran, pe care il distruge. "La 14 ianuarie, vor incepe alegerile primare democrate. Si veti vedea de ce 2008 nu va fi ca 1984", este mesajul care apare in finalul clipului, urmat de vechiul logo Apple, in forma literei "O" si adresa de internet a campaniei lui Barack Obama. Acesta din urma a negat orice legatura cu videoclipul.
Spotul rival parodiaza aceeasi reclama, folosind ca fundal un discurs al lui Obama, care isi anunta sprijinul pentru echipa de fotbal american Chicago Bears. "The Bears au pierdut, asa cum va face si Obama. Clinton Presedinte", afirma mesajul din finalul clipului.
Un purtator de cuvant al senatorului Hillary Clinton a refuzat sa comenteze aparitia spotului, iar reprezentantii campaniei lui Obama nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii.