Senatorul democrat Hillary Clinton are un avans considerabil in fata contracandidatilor sai in alegerile interne pentru desemnarea candidatului democrat la alegerile prezidentiale, se arata intr-un sondaj publicat de cotidianul
The Washington Post, in editia electronica de ieri.
Senatorul de New York este favoritul a 41% dintre democratii interogati, pe locul doi aflandu-se senatorul statului Illinois, Barack Obama, potrivit cotidianului.
Fostul senator John Edwards, nominalizat in 2004 in functia de vicepresedinte al Statelor Unite, se afa pe cel de al treilea loc, obtinand 11 procente, urmat de fostul vicepresedinte Al Gore, cu 10 procente. Senatorul de Massachussetts, John Kerry, candidat la alegerile prezidentiale din 2004, a obtinut opt procente.
Sondajul a fost realizat inainte ca Hillary Clinton sa-si anunte candidatura, duminica. Obama a intrat marti in cursa pentru presedintie, in timp ce Edwards si-a anuntat intentia pentru candidatura cu o luna in urma.
Potrivit sondajelor, fosta prima-doamna a Statelor Unite "l-a devansat cu mult pe senatorul de Arizona, John McCain, si chiar pe fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani".
Duminica, Hillary Rodham Clinton a declarat ca doreste sa devina presedinte al Statelor Unite, deoarece "este ingrijorata in legatura cu viitorul tarii".
Fosta prima-doamna, care a vizitat o clinica din Manhattan, pentru a promova asigurarile pentru copii, s-a aflat in fata unui grup de jurnalisti, pregatiti sa o interogheze cu privire la campania sa istorica, aceea de a fi prima femeie-presedinte din istoria Statelor Unite.
"Sunt ingrijorata in legatura cu viitorul tarii noastre si vreau sa ajut la aducerea ei pe drumul cel bun, astfel incat trebuie sa colaboram pentru a face fata provocarilor care apar acasa si in strainatate", a explicat ea.
"Sunt intr-o pozitie privilegiata pentru a putea face acest lucru, si de aceea candidez. Va fi o competitie de amploare, cu multi oameni talentati. Sunt foarte increzatoare", a declarat Clinton.
Si guvernatorul democrat al New Mexico, Bill Richardson, si-a anuntat candidatura duminica. In cazul in care ar fi ales, el ar fi primul presedinte american de origine hispanica.
Sondajul a fost realizat in perioada 16-19 ianuarie, pe un esantion de 1.000 de persoane adulte, printre care 561 de democrati, cu o marja de eroare de trei procente.