Consilierul judetean Mihai Elvadeanu, actual director al cabinetului prefectului, dr. ing. Mircea Aionesei, director la grupul de firme Omicron, si Gheorghe Odae, patronul societatii Tanamuro Impex, sint noile propuneri ale PNL pentru ocuparea functiei de prefect. Liberalii au cazut de acord sa supuna votului biroului permanent central persoanele in cauza, cea care va intruni voturile conducerii de la Bucuresti urmind sa fie numita prefect.

Peste 100 de liberali din municipiu si teritoriu s-au strins simbata la prinz la Teatrul "Mihai Eminescu ", avind convingerea ca au fost chemati pentru nominalizarea noului prefect. Ajunsi in sala de marmura, ei au avut insa parte de prelegeri despre agricultura, politici agricole si cupoane. Acestea au fost sustinute de ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur, desi unii liderii judeteni ai PNL anuntasera timp de jumatate de saptamina ca acesta vine la Botosani pentru desemnarea candidatilor pentru functia de prefect. Tocmai aceasta a si fost intentia unei parti a conducerii PNL, numai ca ea a fost blocata, se pare de verii Flutur, primarul Catalin si ministrul Gheorghe. Primul dintre acestia il sustinea pe patronul societatii Tanamuro Impex, Gheorghe Odae, care nu era insa agreat de oamenii veniti din teritoriu. Intrucit acestia ar fi protestat la o asemenea numire, li s-a spus ca, de fapt, au fost convocati pentru a discuta probleme legate de agricultura. Totusi, ministrul Flutur le-a reprosat ca se sperie de "contaci " si ca Ion Diaconu, dupa ce a dat de greu, a inceput sa spuna ca i se inchege singele si sa caute alte explicatii pentru a demisiona. Accesul presei nu a fost permis in sala. Dupa doua ore de expuneri, PNL-istilor din teritoriu li s-a dat liber. Membrii biroului permanent judetean s-au indreptat spre sediul partidului, pentru a deschide in sfirsit discutiile despre prefect. "Nu se poate! Am fost chemati pentru una, ni s-a spus alta si acum ne trimit acasa? " nu si-au ascuns stupefactia unii lideri din judet. Altii i-au cerut lui Gheorghe Flutur, vicepresedinte PNL, sa participe si ei la discutiile din birou, insa acesta nu le-a permis. "Nu facem sedinta publica ", le-a explicat el, dupa care impreuna cu varul Catalin Flutur a intrat in masina de teren Mercedes.

Primarii PNL si alti lideri din teritoriu nu s-au impacat insa cu situatia si s-au deplasat totusi la sediul formatiunii din strada Teatrului. Aici primarul Flutur nu a mai rezistat si a izbucnit, reprosindu-i lui Florin Turcanu, seful de cabinet al deputatului Liviu Cimpanu, ceva de genul "conduce Turcanu organizatia asta? ". Incercarile oamenilor din teritoriu nu au avut insa sorti de izbinda. Timp de doua ore acestia au fost tinuti in ploaie, nepermitindu-li-se accesul in sala de discutii. "Astia-s mai rau decit comunistii ", si-au varsat nervii oamenii veniti din teritoriu.

Discutiile din birou au durat alte doua ore, insa la finalul lor tot nu a reusit sa se desemneze persoanele sustinute pentru prefect. Singura chestiune concreta a constat in faptul ca s-au depus niste CV-uri, care apartineau lui Mihai Elvadeanu, Gheorghe Odae, dr. ing. Mircea Aionesei, George Serban, doctor din Nicseni, si Marian Brichiseala. "Nu e nici o problema. Eu inteleg interesul presei, dar PNL e un partid democratic. Judetul este guvernat, are subprefect. Marti in biroul permanent central se vor transa lucrurile ", a afirmat Gheorghe Flutur dupa sedinta, incercind sa mascheze starea de tensiune si incertitudine din organizatie. Tot oficialul guvernamental a adaugat insa apoi ca "din pacate, trebuie sa o recunosc, nu imi place ce se intimpla la Botosani, insa va trebui sa gasim o solutie. Problema este ca am avut aici un baiat care s-a jucat de-a prefectul. Nu iti poti da demisia dupa o luna ". Neputind sa se inteleaga, liberalii au convenit sa se intilneasca din nou duminica.

Ieri si-a mai depus candidatura si consilierul municipal Catalin Alexa, iar in urma votului exprimat in biroul permanent judetean s-a decis ca la Bucuresti sa fie trimise trei propuneri: Odae, Aionesei si Elvadeanu. Primul dintre acestia pare sa aiba si cele mai mari sanse sa fie desemnat prefect. El a intrunit cele mai multe voturi si este sustinut de primarul Catalin Flutur, cel care l-a propus si pe ex-prefectul Ion Diaconu. Despre Odae unii liberali din teritoriu spuneau ca este apropiat al edilului sef, astfel explicindu-se sustinerea de care are parte in conditiile in care nu s-a remarcat vreodata ca un liberal botosanean de frunte. De altfel, ca si precedentul prefect propus de Flutur, nici acesta nu detine vreo functie de conducere in filiala PNL si nici nu a candidat anul trecut pe un loc eligibil.

Toate acestea l-au nemultumit profund pe deputatul Liviu Cimpanu. Desi i s-a propus de la centru sa preia presedintia organizatiei, el intentioneaza sa demisioneze din PNL. "Nu pot sa cred ca 13 intelectuali din biroul permanent au fost covinsi sa voteze un om care nu stie sa vorbeasca. Am aflat si eu cu surprindere ca dumnealui (Gheorghe Odae - n.r.) ar fi membru PNL tocmai din 1995. Eu nu pot sustine o nominalizare controversata si in aceste conditii nu mai pot reprezenta partidul ", explica parlamentarul. Acesta ii va cere ministrului Finantelor Publice sa efectueze o verificare a firmelor lui Gheorghe Odae pentru a se vedea daca este sau nu un om integru. Atit el, cit si Mihai Tibuleac doresc sa aiba o ultima intilnire cu presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu si, daca Odae va fi totusi numit prefect, atunci primul nu va mai reveni asupra demisiei, iar al doilea va deveni la rindul sau deputat independent.

Cele doua zile de dispute au fost prefatate de dezvaluiri fara precedent facute de deputatul liberal Liviu Cimpanu. Vineri, in cadrul emisiunii "Talk show Monitorul " de la Radio Fix, acesta a declarat ca detine informatii potrivit carora cinci patroni botosaneni de societati producatoare de alcool si bauturi spirtoase ar fi strins 100.000 euro, bani destinati citorva liberali de frunte si viitorului prefect, pentru a nu le controla unitatile si a fi lasati sa isi desfasoare linistiti afacerile. Parlamentarul a refuzat sa dea nume, dar a mentionat ca firmele in cauza fac transporturi de alcool cu timbre false si ca sint escortate de anumite echipaje de politie care le asigura protectia tocmai pentru ca transporturile sa nu fie verificate de alte organe fiscale. Simbata, unii liberali sustineau ca banii ar fi ajuns deja la destinatie pentru a determina numirea noului prefect. "Si in alte judete exista mai multe grupuri de interese. Stiu ca si Botosaniul are aceasta problema a alcoolului, insa dorinta noastra este ca oamenii, si prefectul si ceilalti oameni, sa verifice aceste cercuri de interese, aceste mafii si sa le dam publicitatii pentru ca de vorbit fara dovezi e mai greu. N-am elemente concrete ca sa afirm. Asa, discutii de interior sigur ca sint despre mafia alcoolului si despre alte mafii ", a comentat ministrul Gheorghe Flutur.

Biroul permanent central al PNL urmeaza sa ia marti in discutie problema prefectului de Botosani.