Cotidianul informeaza : Noua lege a sanatatii, haos si limba de lemn
Reforma sistemului sanitar arata ca mintea lui Traian Basescu
Cei care au nervi si timp de pierdut pentru a lectura noua lege a sanatatii elaborata de "specialistii" de la Cotroceni ai lui Traian Basescu, vor constata ca mult invocata reforma a sistemului sanitar seamana izbitor cu haosul din mintea presedintelui Romaniei. Si ca este scrisa in acelasi stil al limbii de lemn, in care se exprima Basescu si ai sai emuli.
Cotidianul.ro va ofera cateva pasaje din noua lege a sanatatii, aiuritoare de-a dreptul, atat din punctul de vedere strict al prevederilor cat si din punctul de vedere al exprimarilor greoaie si lipsite de logica.
De pilda, in " CAP. 2
Principii si domenii de interventie ale sanatatii publice
Art. 7" se afirma ca " principiile care guverneaza sanatatea publica sunt:
a) Responsabilitatea societatii pentru sanatatea publica
b) Focalizarea actiunilor de prevenire pe grupuri populationale vulnerabile
c) Preocuparea prioritara fata de determinantii starii de sanatate ". Iata cum una din obsesiile constante ale presedintelui Romaniei a prins contur si ne referim aici la ceea ce Basescu a afirmat cu mult cinism luni seara, in interventia intempestiva de la Realitatea TV. Anume ca statul nu mai garanteaza decat pentru sanatatea acelora care au o situatie materiala buna si foarte buna. Iata ca in legea elaborata la Cotroceni de servii presedintelui, ideea acestuia a prins contur in acest capitol, la articolul 7, punctul a, acolo unde ideea ca statul este responsabil pentru sanatatea publica a fost inlocuit cu sintagma vaga si perfida in acelasi timp, de " societatea este responsabila pentru sanatatea publica " .
In " CAP. 2
Finantarea programelor nationale de sanatate" , la Art. 27, descoperim ca:
(1) Finantarea programelor nationale de sanatate se realizeaza:
a) de la bugetul de stat
b) din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii
c) din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate
d) de la bugetul de stat si din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii, prin transferuri din bugetul Ministerului Sanatatii catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate
e) din fonduri externe rambursabile si nerambursabile
f) din veniturile proprii ale ministerelor si structurilor de executie abilitate acestui scop
g) din donatii si sponsorizari
h) din alte surse, potrivit legii" .
In primul rand, nu se precizeaza care sunt acele "alte surse, potrivit legii" de la punctul h) din care se poate face finantarea programelor nationale de sanatate.
Ajungem la punctul d) unde initial ai putea spune ca "inteligentii" care au scris legea s-au repetat ca o placa de patefon stricat. Ei bine, nu aici e vorba despre acele asa-zise situatii de urgenta, in care Ministerul Sanatatii si Guvernul Romaniei trebuie sa scoata bani suplimentari de la buget pentru cine stie ce trasnaie de molima. Mai pe romaneste spus, daca mai exista vreun afacerist veros din clientela puterii care vrea sa dea un tun- cu nu stiu ce vaccin miraculos fabricat pentru vreo gripa aviara sau porcina, aparute asa peste noapte asa cum s-a intamplat in 2010, bugetul central, eventual chiar fondul de rezerva aflat la dispozitia primului-ministru, se feliaza dupa cum doreste cercul de interese de partid si de stat.
Mai apoi, in " Capitolul 3, art. Art. 30" descoperim ca
" CNAS asigura organizarea si monitorizarea programelor nationale de sanatate, aprobate prin hotarare a Guvernului, avand urmatoarele atributii:
a) implementeaza si deruleaza programe nationale de sanatate specifice, conform strategiei aprobate de Ministerul Sanatatii ", fara insa a se specifica in niciun alt articol care e aceea strategie aprobata de Ministerul Sanatatii. Cu alte cuvinte, ori de cate ori, se trezeste domnul Basescu cu fata la perna si vrea sa schimbe ministrul Sanatatii sau se hotaraste sa "nasca" alta reforma a sanatatii, dupa cum dicteaza interese cercului sau de apropiati, pac! strategia in domeniul sanitar se poaste schimba mai repede decat isi schimba Elena Udrea gentile.
In titlul III, capitolul 1 al legii cotroceniste a sanatatii, capitol dedicat asistentei medicale primare, aflam cu uimire ca in limba de lemn a agramatilor- specialisti in medicina de la Presedintia Romaniei, " ingrijirile paleative" s-au transformat in " ingrijiri paliative" . Si nu doar o data apare asa acesta expresie, ci la nenumarate ori, in acest capitol. Poate ca nu ar trebuie sa ne mai miram ca in noua gramatica, cea basista, " paleativ" s-a transformat in " paliativ" , de vreme ce dupa porumbelul cu
"succesurile" al Elenei Basescu, toti " intelectualii" pedelisti in frunte cu Adriean Videanu si Robert Turcescu au iesit sa ne explice ca vezi Doamne! si Academia Romana a admis ca " succesuri" e tot atat de corect ca si " succese".
Exemple de acest fel mai pot fi gasite cu duiumul in noua lege a sanatatii, dar adevaratele lovituri sub centura apar la finalul acestui act normativ, aflat cica in dezbatere publica, dupa cum tipa presedinterle Romaniei luni seara, la Realitatea TV. Astfel, in " CAP. VIII
la" dispozitii finale art. 140" aflam ca :
(1) La elaborarea normelor si reglementarilor privind asigurarile sociale de sanatate CNAS poate consulta organizatiile profesionale in domeniu.
(2) Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2012. "
Asadar, CNAS-ul, una din cele mai zdravene vaci de muls banii publici, " in elaborarea normelor si reglementarilor privind asigurarile sociale de sanatate poate consulta organizatiile profesionale in domeniu ". Smecheria sta in cuvantul poate , si e lesne de inteles ca un Duta, asa cum e actualul paznic si gestionar al ugerului plin de bani al CNAS-ul, se va prevala de existenta acestui cuvant si va alege sa nu consulte nicio organizatie a medicilor sau a pacientilor/asiguratilor atunci cand va schimba dupa cum va dori PDL-ul si al sau sef suprem, destinatarii imenselor fonduri din sanatate.
Si cum adica " legea intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2012 " ?! Si cum ramane cu asa-zisa " dezbatere publica " a noi legii a sanatatii, cu care ne-au impuiat capul toti propagandistii puterii, de la Traian Basescu pana la Andreea Pora?! E simplu, din asta rezulta cat se poate de clar ca puterea nu are gand sa faca nicio dezbatere publica pe aceasta lege care trebuie sa serveasca urgent interesele camarilei pedeliste. Urmeaza mai mult ca sigur o asumare a acestei legi a sanatatii.
Cititi legea si intrebati-va daca nu cumva devine din ce in ce mai actual si mai adevarat bancul acela cinic in care Traian Basescu a adaptat sloganul din 2004 la vremurile de austeritate pe care el si guvernarea lui ni le-au impus. In loc de " Sa traiti bine! " , in 2012 vom fi intrebati de Basescu si compania" Mai traiti?" .