Octavian Andronic publica pe Amos News articolul "Haosul are un nume: Guvernul Boc!", pe care il puteti citi in continuare.
Suntem in plin teatru al absurdului. O reprezentatie de gala, cu trei mari artisti politici, laureati ai premiului de stat degeaba si luat leafa de pomana: Boc, Vladescu si Seitan!
Primul nu crede nici ce vede: "Nu am aceasta informatie" - zice premierul care dispune, dupa presedinte, de cele mai multe surse de informare legale. "Atata vreme cat situatia asta nu exista, e doar o afirmatie". "Situatie care nu exista" este nebunia declansata la casele de pensii si la sectiile financiare de masura negandita a "sanctionarii" drepturilor de autor, care a condamnat jumatate de milion de "romani" sa stea cu zilele la trei cozi diferite pentru a-si plati darile. "Trebuie sa mi se aduca o analiza pentru asta!" - insita premierul pozitivist - "Aceste informatii trebuie sa aiba o acoperire, ministrul de Finante si al Muncii ma vor informa in acest sens".
Care sens? Caci nici Vladescu si nici Seitan nu vad cozile nici sa-i pici cu ceara. Ba, culmea, Seitan crede ca ce se vede pe laptop e trucat. "De unde stiu eu ca n-ati montat aceste imagini? Bai mogulilor ..."
In timp ce sutele de mii de oameni se calca in picioare si nu reusesc sa obtina informatii elementare de la functionarii buimaciti si ei de dispozitiile contradictorii primite, inteligentul Vladescu incearca sa convinga asistenta ca masurile luate cu drepturile de autor e o forma de lupta impotriva evaziunii fiscale. Dovedind ca asa cum nu vede nici adevarata evaziune, nici macar nu are proprietatea termenului. Nu se poate numi evaziune respectarea unor prevederi legale, care exista. Se poate numi, cel mult, utilizarea unor facilitati. Si care patron de presa ar fi nebun sa nu utilizeze o forma care ii permite sa plateasca mai putine dari? "In acest moment incercam sa facem ordine intr-o zona in care s-a facut evaziune fiscala!" - insista el cu seninatate, de-ai crede ca a rezolvat deja problema evaziunii tutunului, petrolului si cerealelor si doar asta i-a mai ramas ca sa inchida cercul veniturilor de buget.
Tupeul acestor oameni atinge cote de neimaginat. Romania este o tara atipica, printre atipicitati numarandu-se si faptul ca cetatenii nostri dau buluc sa-si plateasca darile, fiind in stare de sacrificii ca sa fie in ordine. Asa ceva nu se intampla prin prea multe locuri. Pornind de la aceasta realitate, guvernantii considera ca este normal sa-i lase sa astepte la cozi, sa se calce in picioare, sa sufere de caldura. E tributul platit lor, Statul! De aceea, nici o noua reglementare nu ia in considerare ce implica, prin punerea in functiune, din partea omului platitor de taxe. Cum a fost cu aceasta masura stupida, izvorata doar din ratiunea de a se razbuna pe ziaristi pentru atmosfera creata in jurul lor de presa. Ca intr-o veche fabula, in loc sa se caute solutia pentru a face ca plata drepturilor de autor (care exista si pe vremea lui Ceausescu, si se stie ca ala n-ar fi acceptat nici o forma de evaziune) sa nu devina un subterfugiu pentru evazionisti, s-a preferat aruncarea apei din copae cu tot cu copilul aflat in ea! Si pentru vreo cateva zeci de mii de jurnalisti presupusi evazionisti, sunt pedepsiti o jumatate de milion de artisti, profesionisti liberali si alte categorii nevinovate.
Daca haosul are nevoie de un nume, de data aceasta si l-a gasit. Este "guvernul Boc", cel mai buimac, incompetent si mai abuziv din cate s-au perindat pe la Victoria. Iar episodul "cozilor inexistente" este unul definitoriu pentru performanta sa.