Radu Timofte a incetat din viata in aceasta dimineata in jurul orei 6.00. Acesta suferea de leucemie.
Radu Timofte, fost director al SRI, a incetat din viata, luni dimineata, la varsta de 60 de ani, au declarat surse din apropierea acestuia. Fostul director al SRI suferea de leucemie.
Timofte a fost, din 1990, presedinte al CFSN si CPUN Roman, Neamt, iar in perioada 1990 - 2000 a fost senator PDSR.
El a fost director al SRI, in perioada 2001-2006, demisionand din cauza situatiei create in urma eliberarii lui Omar Hayssam.
Timofte fusese trimis in judecata de procurorii DNA, in 29 iunie, alaturi de alti patru fosti si actuali angajati ai Serviciului, sub acuzatiile de fals si abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea locuintei de serviciu.
Fostul sef al SRI era acuzat de procurorii anticoruptie ca a cerut un apartament cu sase camere, dependinte si terasa, in Bucuresti, desi locuia doar cu sotia si avea un imobil in orasul Roman,
iar cei trei copii detineau fiecare apartamente in Capitala.
Alexandru-Radu Timofte s-a nascut la data de 7 Aprilie 1949, in comuna Horia, din judetul Neamt. A absolvit Academia de Inalte Studii Militare din Bucuresti, Facultatea de Comanda si Stat Major, fiind ofiter activ in Ministerul Apararii Nationale pana in anul 1988, cand a fost trecut in rezerva, ca urmare a ramanerii ilegale in strainatate a surorii sale.
In perioada Revolutiei din Decembrie 1989, Radu Timofte a facut parte din conducerea comitetului FSN din municipiul Roman.
In legislaturile 1990-2004, el a fost ales ca senator de Neamt pe listele FSN, FDSN si PDSR. In aceasta calitate a indeplinit functiile de presedinte al Comisiei parlamentare de ancheta pentru cercetarea evenimentelor violente desfasurate in zilele de 23-28 Septembrie 1991 in Valea Jiului, Bucuresti si alte localitati din tara (1991-1992), vicepresedinte al Comisiei Parlamentare a Romaniei la Adunarea Parlamentara a NATO (1992-1996), membru in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala (1992-2001) si presedinte al aceleiasi comisii, vicepresedinte al Comisiei parlamentare de control al activitatii Serviciului de Informatii Externe. Ca parlamentar, a initiat peste 15 proiecte de lege adoptate de Parlamentul Romaniei. El a demisionat din Parlament la data de 12 Februarie 2001, fiind inlocuit de Tudor-Marius Munteanu.
La data de 7 februarie 2001, a fost numit in functia de director al Serviciului Roman de Informatii, nominalizarea sa de catre presedintele Romaniei fiind confirmata prin votul camerelor reunite ale Parlamentului. Colonelul (r) Alexandru-Radu Timofte din Ministerul de Interne a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu 1 stea) in rezerva la 29 noiembrie 2001.
El a obtinut titlul de doctor in securitatea nationala la Academia de Politie din Bucuresti la data de 25 August 2004, cu teza de doctorat intitulata Originile si marirea, declinul si renasterea lumii informationale secrete, elaborata sub coordonarea stiintifica a chestorului prof. univ. dr. Costica Voicu, rectorul Academiei de Politie. Aceasta lucrare trateaza evolutia, modul de actiune, transformarea si modernizarea serviciilor de informatii din intreaga lume, cu accent si pe evolutia doctrinelor si a cadrului juridic, prezentand in mod deosebit tranzitia serviciilor secrete din Europa de Est de la totalitarism la democratie, cu un accent deosebit pe serviciile romanesti.
La data de 20 Iulie 2006, Alexandru Radu Timofte si-a prezentat demisia din functia de director al SRI, ca urmare a situatiei create de eliberarea si disparitia lui Omar Hayssam (acuzat de terorism), impreuna cu el demisionand si Gheorghe Fulga, directorul SIE si chestorul Virgil Ardelean, directorul Directiei generale de informatii si protectie interna a Ministerului Administratiei si Internelor.
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, fost sef al statului, a declarat, luni, ca Radu Timofte a fost un om "decent, pertinent, la locul lui", adaugand: "Uite ca boala a fost necrutatoare". Iliescu a mai spus ca vestea motii lui Radu Timofte este una trista.