Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, posibilul succesor al ministrului Monica Macovei, a facut ieri un repros public la adresa ministrului Justitiei. In opinia sa, Monica Macovei incearca sa se erijeze in singura luptatoare impotriva coruptiei si isi promoveaza o imagine falsa care sa mascheze neajunsurile din sistem.
Gyorgy Frunda a aratat ca viitorul ministru al Justitiei va putea continua si repara ceea ce a facut Macovei, afirmand ca aceasta nu este de neinlocuit. "E o imagine falsa, neadevarata si incearca prin aceasta sa mascheze multe neajunsuri pe care le are sistemul judiciar din Romania si pentru care in buna parte este responsabila", a mai spus Frunda despre Macovei. Senatorul UDMR a precizat ca, in curand, aspectele negative vot fi inlaturate.
El a mai precizat ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue ferm la orice nivel, dar nu trebuie sa se faca abstractie de alte neimpliniri ale justitiei, precum masuri de prevenire a infractionalitatii si de executare a pedepselor. Senatorul a criticat conditiile care exista in penitenciare si lipsa programelor de educare si reabilitare sociala a detinutilor.
Frunda a tinut sa precizeze ca este prematur sa se discute daca el va prelua portofoliul Justitiei. "Este ca si cand vorbesti ce nume sa dai copilului cand faci curte domnisoarei. E absolut prematur, hai sa discutam cand se va ajunge acolo", a spus Frunda.

Avocatul Frunda are obiectii

Principalele nemultumiri invocate de Frunda se refera la administrarea Justitiei si la lipsa unei politici penale coerente. "A facut ca Romania sa ajunga de rasul lumii cu trei Coduri Penale", a afirmat avocatul Gyorgy Frunda. "Trebuie facut un Cod de Procedura Penala nou. Avem unul de pe vremea lui Ceausescu. Este inacceptabil. Trebuie republicate toate legile, coerente, simplificata legislatia, pentru ca punerile in libertate se datoreaza si faptului ca textele de lege sunt contradictorii, pentru ca ministerul nu a avut o politica coerenta si nu stia sa armonizeze legislatia cu cea din UE", a declarat Frunda. Un alt punct slab identificat de Frunda in activitatea ministrului Macovei se refera la esecul gasirii unui numitor comun pentru initierea dialogului eficient cu CSM, Parlament si celelalte institutii.