DeCeNews: Ponta - sah la PDL si Traian Basescu (Autor: Bogdan Chirieac)
Executia politica a lui Mircea Geoana are doua consecinte majore: in primul rand, PSD capata un lider puternic si hotarat, pe Victor Ponta. In al doilea rand, deschide complet jocul politic pentru anul viitor si lasa o sansa unor alegeri libere si corecte.
Din momentul in care Mircea Geoana a fost inlaturat de la presedintia Senatului, PDL are o problema uriasa. Astfel, fiecare grup parlamentar isi va propune un candidat, inclusiv UDMR. Daca PDL nu va vota candidatul USL, nici USL nu va vota candidatul PDL. Ca urmare, singurul candidat cu sansa va fi cel de la UDMR, adica domnii Marko Bela sau Gyorgy Frunda. Din acel moment, functia de Presedinte al Senatului Romaniei - a doua in stat ca rang va fi ocupata de un maghiar. O torpila inspaimantatoare pentru singurul fief ramas PDL-ului: Transilvania. PDL-ul va incerca sa dea vina pentru situatia creata pe domnii Ponta si Antonescu. Opinia publica va constata insa ca nu USL-ul conduce tara in alianta cu UDMR-ul, ci PDL-ul.
Presedintia Senatului poate schimba oricand si comportamentul politic al UDMR. Astfel, in cazul suspendarii presedintelui Basescu- procedura deja initiata de USL, UDMR va detine functia de presedinte interimar al Romaniei, vreme de cel putin 4 luni. O luna pana la referendumul de demitere si trei luni, in cazul demiterii presedintelui Basescu, pana la organizarea de alegeri anticipate. Este o onoare pe care UDMR-ul nu ar mai avea-o prea curand in istorie.
Oricum si fara suspendare, UDMR-ul ar capata o importanta si mai mare in coalitia cu PDL-ul. Dl. Boc ar trebui sa raspunda la toate solicitarile UDMR-ului. Automat se va respinge regionalizarea sau legea votului prin corespondenta. Oricand va socotii potrivit, PDL-ul poate fi lasat in ofsaid de UDMR.
In dimineata zilei de miercuri, 23 noiembrie, Mircea Geoana ar fi trebuit sa aiba sprijinul PDL pentru a nu fi schimbat din functie. Cu presedintele Basescu plecat in vizita de stat in zona Golfului, PDL-ului i s-au inmuiat genunchii si au cedat presiunii PSD. In acest fel, Ponta da sah Partidului portocaliu si lui Traian Basescu. Singurul care mai poate deturna abila miscare a USL este Traian Basescu si asta prin convingerea UDMR-ului sa nu-si propuna un candidat la presedintia Senatului. O misiune greu de indeplinit chiar si cu DNA-ul la usa lui Laszlo Borbely si Verestoy Attila...