Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si-a anuntat intentia de a implementa un nou sistem de realizare a actelor de identitate. Printr-un act normativ postat pe site-ul MAI s-a precizat ca se doreste ca noua carte de identitate sa fie de tip smart card (n.r., similar cardului bancar) si sa contina date cu caracter personal, inclusiv date biometrice ale titularului, in format tiparit si/sau in format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta. Astfel, in varianta electronica, cardul va inmagazina date pentru redarea electronica a imaginii faciale si a amprentelor de la doua degete. Initiatorii au mai sustinut ca, pe langa functiile de baza, cardul de identitate "va permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale MAI si identificarea pe baza de semnatura electronica", notiuni straine pentru o buna parte din populatie, dovada fiind slaba utilizare a portalurilor online pentru relatia cetatean - institutie.
Implementarea acestui nou sistem este amanata din 2006, din cauza costului financiar mare. Ca se urmareste introducerea unui nou tip de acte de identitate o demonstreaza un anunt postat in sistemul online de achizitii de catre Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat privind achizitionarea unei linii de productie si personalizare a cartii electronice de identitate.
Angajatii Serviciului Public de Evidenta a Persoanelor Botosani spun ca sistemul ar atrage majorarea pretului dar si cresterea la la 45 de zile a timpului de eliberare a actelor.