Asa afirma reprezentantii Aliantei, in cazul in care propunerile pentru noul Guvern vor trece de votul parlamentarilor PSD, PC si UDMR, premierul desemnat de Traian Basescu, precum si cabinetul sau, isi vor da demisia de cite ori se va impune
Noul prim-ministru care urmeaza a fi desemnat de presedintele Traian Basescu va fi tot Calin Popescu Tariceanu, a declarat, ieri, senatorul de Dolj Radu Berceanu. Potrivit lui Berceanu, nici membrii cabinetului Tariceanu nu vor fi schimbati, singurii care ar fi posibil sa nu se mai regaseasca in noua componenta a Executivului fiind reprezentantii Partidului Conservator. "Urmeaza ca presedintele Basescu sa propuna o noua formula de Guvern care va fi, de fapt, acelasi Guvern, mai putin cred cei ai PC. Aceasta formula urmeaza sa treaca prin Parlament. O sa vedem daca PSD, PC si UDMR string suficiente voturi pentru a mentine acest guvern. De altfel, premierul desemnat va veni in Parlament si va spune: 'Iata, acesta este cabinetul meu! Noi vrem insa alegeri anticipate, deci nu ma votati!'", a declarat, vineri, Berceanu. In cazul in care Guvernul va obtine voturile necesare raminerii, "premierul si cabinetul sau isi vor da din nou demisia. Premierul isi va da demisia a doua, a treia, a patra oara. De cite ori va fi nevoie. Va fi ceva de cartea recordurilor ca un guvern propus de o parte, sa fie sustinut de partea adversa, in timp ce partea care-l propune sa se opuna. Abia astept sa vad!", a mai spus Berceanu. Democratii vor merge alaturi de liberali in perspectiva alegerilor anticipate, raportul dintre cele doua formatiuni fiind de unu la unu, sustine Berceanu.

Desi sondajele sunt in favoarea PD, indicand un raport de 1,3/1 in detrimentul PNL, Berceanu spune ca s-a ajuns la un raport egal "prin gratia PD". Vicepresedintele PD a mai spus ca scorul pe care mizeaza Alianta D.A. in alegerile anticipate este de peste 50 la suta. Cu toate acestea, Berceanu nu exclude posibilitatea de a pierde alegerile in favoarea PSD.

UDMR, pentru alegerile anticipate

Conducerea UDMR este "de acord" cu alegerile anticipate, fiind de aceeasi parere cu partenerii de coalitie ca astfel ar putea fi intarita majoritatea parlamentara, a anuntat, ieri, liderul Uniunii, Marko Bela. Aceasta este decizia Consiliului Operativ al UDMR, intrunit ieri, care a hotarit sa actioneze solidar cu partenerii de coalitie. Cu toate acestea, liderul UDMR nu a exclus discutii cu PSD, ca dealtfel cu toate partidele parlamentare. Potrivit unor surse din Alianta PNL-PD decizia privind alegerile anticipate a fost comunicata joi si partenerilor de coalitie, UDMR si Partidul Conservator, umind sa aiba loc discutii privind procedura de declansare a acestora. Presedintelui UDMR, Marko Bela, i s-a promis ca Uniunea va fi cooptata la guvernare si dupa alegerile anticipate, insa acesta nu s-a pronuntat imediat in favoarea planului Aliantei PNL-PD, dupa ce initial s-a declarat impotriva anticipatelor. Marko Bela a spus ca trebuie sa consulte Consiliul Operativ al UDMR. Nu aceeasi propunere a fost facuta Partidului Conservator.

PSD Bucuresti, pregatita pentru anticipate

Vicepresedintele Organizatiei Municipale Bucuresti a PSD, Codrin Stefanescu, a declarat ca aceasta este pregatita pentru alegerile anticipate si ca a inceput deja mobilizarea membrilor sai in acest sens. stefanescu a precizat ca este posibil ca, la alegerile anticipate, PSD Bucuresti sa se prezinte singura, avind in vedere faptul ca PC, PP si PIN sunt ostile declansarii procesului electoral. El a mentionat ca "PC negociaza cu PNL, fiind posibila asimilare a conservatorilor in corpore de catre liberali, ca PP se afla in discutii cu PD, ambele fiind de sorginte populara, si ca PIN se afla in tratative cu PRM". in acest context, stefanescu a precizat ca inca de joi organizatiile de sector au fost anuntate sa inceapa pregatirile in vederea prezentarii fara aliati la alegeri.

Raportul de tara nu va fi afectat

Vicepresedintele Senatului, Radu Berceanu, a afirmat ca alegerile anticipate nu vor afecta raportul de tara al Comisiei Europene. Presedintele organizatiei judetene Dolj a PD, Radu Berceanu, a precizat ca raportul de tara al Comisiei Europeane, ce va fi facut public la inceputul lui octombrie, nu va fi afectat de organizarea de alegeri anticipate. Acesta a adaugat ca, in aceasta perioada, vor fi respectate toate angajamentele asumate in relatiile cu Uniunea Europeana, exprimindu-si, totodata, speranta ca la 1 ianuarie 2007 Romania va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.