Zeci de case din comunele doljene Carna si Rast, care au fost distruse de revarsarea Dunarii, nu vor fi reconstruite pentru ca proprietarii nu au domiciliul in localitate, iar aceste imobile sunt considerate case de vacanta.
Dupa ce au analizat fisele si rapoartele comisiilor care au evaluat casele distruse de apele Dunarii, autoritatile de la Bucuresti au stabilit ca imobilele nelocuite sunt case de vacanta, iar reconstructia acestora nu reprezinta o prioritate. Cele mai multe "case de vacanta" distruse de inundatii sunt in Carna, iar proprietarii acestor imobile se considera neindreptatiti si discriminati. "Cu toate ca au acte de proprietate pe casele distruse, persoanele care nu au buletin de Carna nu vor primi materiale de constructie, deoarece aceste locuinte sunt considerate case de vacanta. Cum sa fie case de vacanta, cand acestea sunt case vechi mostenite de la parinti si bunici, iar oamenii locuiesc in ele cateva zile pe saptamana, in week-end-uri, cand vin la tara si muncesc?!", a spus primarul Constantin Radu.
Casa de vacanta din paianta si chirpici
Proprietarii celor 30 de case care au fost taiate de pe lista locuintelor de reconstruit au inceput sa bata drumurile la Primaria Carna si la Prefectura Dolj, dar nimeni nu le-a putut da un raspuns favorabil. "Au venit oamenii la primarie, au intrebat si au plecat la fel de dezamagiti pentru ca noi nu am stiut ce sa le spunem. Daca oamenilor care vor primi materiale pentru reconstructie le putem da sperante, celor care nu locuiesc aici nu avem ce sa le spunem. Este pacat de ei, ca unii sunt in pragul pensiei si nu asteptau altceva decat sa se intoarca la tara. De unde sa aiba ei bani si putere sa isi ridice alte case?", a precizat primarul. Nici Prefectura Dolj nu le-a putut oferi un raspuns proprietarilor discriminati. "Oamenii care au case in localitatile afectate de inundatii, dar nu locuiesc aici nu vor primi materiale pentru reconstructia acestora si nici alte despagubiri. Pe fisele completate de comisiile care au facut evaluarea caselor distruse trebuia trecuta si adresa proprietarului si numarul de persoane care locuiesc in acel imobil, iar unde a fost trecuta cifra zero autoritatile au considerat ca acelea sunt case de vacanta, care nu vor fi reconstruite din fondurile alocate pentru casele distruse in urma inundatiilor", a explicat Olimpia Baloi, director al Directiei de Integrare Europeana din cadrul Prefecturii Dolj.
Proprietarii au murit, mostenitorii primesc materiale
Chiar daca autoritatile refuza sa le reconstruiasca locuintele oamenilor care, desi sunt proprietarii acestor imobile, nu locuiesc in comunele afectate de inundatii, in Noul Rast primaria le-a rezervat terenuri celor care nu mai au acum "case de vacanta". "Au fost case in Rast in care proprietarii veneau doar la sfarsit de saptamana si care acum nu vor fi reconstruite. Noi le-am repartizat acestora teren in Noul Rast pentru ca si aceste case au facut parte din comuna si tot satul va fi stramutat. Daca guvernul nu le da si lor materiale, noi le vom opri aici teren pe care isi vor putea construi casele", a spus Iulian Silisteanu, primarul din Rast. Doua cazuri mai speciale sunt in comuna Bistret, unde mostenitorii vor primi materiale de constructii chiar daca proprietarii au murit. Casele lor au fost trecute pe lista locuintelor care trebuie reconstruite inainte ca batranii sa inchida ochii. "Oamenii au murit de batranete, iar mostenitorii lor vor primi materiale de constructie si vor putea sa-si ridice casele chiar daca nu vor locui permanent in noile case", a spus Constantin Raicea, primarul din Bistret. Cum autoritatile au uitat cu desavarsire de oamenii care nu locuiesc in comunele afectate de inundatii, dar au casele distruse de apa, acestia au ramas fara casele batranesti mostenite de la bunici si parinti, botezate de autoritati "case de vacanta".