Senatorul PSD Florin Constantinescu a sustinut in Senat o declaratie politica intitulata "Romanii danseaza dupa cum canta Guvernul", pe care o puteti citi in continuare.
'De cand si-a inceput activitatea in Palatul Victoria, Guvernul condus de Boc canta romanilor diverse arii si are pretentia ca toata natiunea sa joace si sa danseze pe un singur ritm. S-a dat o multime de ordonante care au schimbat cursul firesc al lucrurilor. Potrivit acestor acte, atat oamenii de rand, cat si firmele sau bancile au dansat dupa cum le-au cantat articolele din aceste acte normative.
Dupa mai multe hore de acest fel, la inceputul verii a fost data Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2010, prin care Guvernul a impus bancilor noi norme, producand haos in randul celor care au credite si marind birocratizarea actului bancar.
Multi dintre cei care au astfel de credite fie nu au aflat ca trebuie sa mearga la banca, fie au ratat momentul de a semna actele aditionale. Conform legii, nesemnarea contractelor se considera, pe 20 septembrie, adoptare tacita din partea clientului. Mai mult,
actul aditional va fi considerat aprobat tacit la aceasta data chiar daca clientul a facut o cerere sau o plangere impotriva bancii, fara a semna documentul. Specialistii Guvernului au pierdut din vedere unele aspecte importante, scriind ordonanta pe genunchi. Actul nu prevede nicio exceptie, motiv pentru care se aplica, pur si simplu, indiferent de situatie.
Ca si in cazul contributiilor ce trebuie platite pentru profesiile liberale, Guvernul a uitat ca este nevoie de comunicare. Mii de creditori au stat la cozi pentru a-si semna aceste acte aditionale in ultimele doua zile. Din cauza lipsei de comunicare, nici macar bancile nu s-au obosit sa-si anunte clientii. Multi se vor trezi peste noapte cu contractele deja modificate, fara ca ei sa fi miscat un deget. Mai precis, trebuie modificate 7,7 milioane de contracte, dintre care 1,5 milioane sunt contracte de credit.
Haosului pe care l-a creat aceasta ordonanta de urgenta trebuie sa-i adaugam procesele pe care oamenii le vor intenta bancilor si, probabil, statului.
Vorbeam saptamana trecuta despre o tara a lui Papura Voda. Ma vad nevoit sa vorbesc astazi de o manipulare in masa si despre prostirea pe fata a romanilor si a bancilor de un stat care a scapat din vedere notiunea de masura.
Guvernantii s-au obisnuit sa dea ordonante de urgenta pe banda, pe care romanii trebuie sa le execute, dar sa nu comunice nimic. O minima strategie de comunicare ar fi trebuit sa existe. De altfel, se falesc cu oamenii performanti pe care ii au in aparatul de stat
si de partid. Practic, sunt oameni care inventeaza subiecte, nu mai stiu cum sa se capatuiasca si nu sunt in stare sa coboare din sferele inalte unde au fost cocotati.
Am constatat cu amuzament, dar si cu ingrijorare faptul ca acest Guvern demonstreaza in fiecare zi cat de bine se descurca intr-un film mut.
Domnilor guvernanti, va reamintim ca nu sunteti la cinema! Sunteti in viata reala si imperios va solicit sa nu mai jucati scenete din viata romanului fara sa-l anuntati!'