Guvernul recunoaste ca nu a publicat integral in „Monitorul Oficial“ actele normative emise si promite ca va prezenta toate anexele hotararilor emise. Executivul constata ca practica nepublicarii integrale a actelor normative s-a evidentiat si in guvernarea trecuta.
Inca din sedinta din 8 septembrie, Guvernul a aprobat o nota prin care era semnalata nepublicarea anexelor unor hotarari de Guvern din 2005. In urma acelei note, Executivul a decis sa publice in „Monitorul Oficial“ anexele tuturor acestor acte normative, atat a hotararilor care vor fi aprobate in viitor, cat si a celor deja adoptate si publicate incomplet.
„Pentru a evita orice fel de suspiciuni in legatura cu continutul acestor acte normative, Secretariatul General al Guvernului a demarat publicarea tuturor anexelor hotararilor de Guvern in cauza. De asemenea, toate actele normative care urmeaza sa fie supuse spre analiza si aprobate de Guvern vor fi publicate in intregime in „Monitorul Oficial“, se spune intr-un comunicat al Executivul, remis ieri publicitatii.
Printr-o declaratie de presa data publicitatii miercuri, senatorul PSD Ion Moraru a sustinut ca cel putin 68 de hotarari ale actualului Guvern, dintr-un total de 1.068 astfel de acte normative adoptate in perioada 1 ianuarie-16 septembrie 2005, sunt ilegale si pot fi anulate imediat de instantele de judecata deoarece anexele acestora nu au fost publicate in „Monitorul Oficial“.
In comunicatul mentionat, actualul Guvern arata insa ca practica nepublicarii anexelor unor acte normative „s-a evidentiat“ si in anii anteriori. „In vederea informarii corecte a opiniei publice, mentionam ca practica nepublicarii anexelor unor acte normative s-a evidentiat si perpetuat in anii anteriori. Astfel, numai in perioada 2001-2004 au fost aprobate de fostul Guvern 608 hotarari de Guvern ale caror anexe nu au fost publicate in „Monitorul Oficial“, din care in 2001 - 74, in 2002 - 152, in 2003 - 139, iar in 2004 - 243... Reamintim ca, inca de la inceputul mandatului sau, actualul Guvern s-a angajat in favoarea respectarii Constitutiei si a legilor si pentru schimbarea unor practici nedemocratice si netransparente, promovate de Executivul anterior“, se mai spune in comunicat.