Guvernul pregateste o lovitura grea pentru buzunarul a zeci de mii de functionari din administratia locala. Oamenii vor fi obligati sa returneze toti banii pe care i-au primit sub forma de suplimente salariale din 2009 incoace. Masura ii va zdruncina serios din punct de vedere financiar pe multi functionari.
Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, sporurile salariale acordate angajatilor din primarii si Consilii Judetene au fost ilegale. Asta desi banii au fost dati in urma unor contracte colective de munca si au primit avizul de legalitate al prefecturilor si chiar al Ministerului Muncii. Unul dintre primele lucruri pe care le-a facut noul sef al guvernului a fost sa se intereseze cati bani are de recuperat.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut, la finalul lunii trecute, tuturor primariilor si consiliilor judetene sa-i comunice situatia exacta a angajatilor si sumele pe care acestia trebuie sa le inapoieze. De asemenea, seful executivului vrea sa stie si cine a contestat in instanta decizia de returnare a banilor.
Toate primariile au primit deciziile de imputare de la Curtea de Conturi, dar multe au facut apel la instante. Nicio decizie nu a fost insa favorabila angajatilor, iar in perioada urmatoare primarii vor notifica personal oamenii din subordine ca trebuie sa restituie banii.
Fiecare angajat al primariilor si consiliilor judetene a primit, vreme de mai multi ani, suplimente salariale cuprinse intre 400 si 800 de lei.
Din 2009 aceste sporuri au fost declarate ilegale, iar acum oamenii trebuie sa returneze banii. Fiecare angajat trebuie sa scoata din buzunar aproximativ 15.000 de lei plus penalitati, si asta pentru suplimentele primite doar in 2009 si 2010.
Inmultit cu 250.000, numarul functionarilor din primarii si consilii judetene, suma pe care o va strange Guvernul va fi de aproape un miliard de euro.