Blogul Roxanei Iordache: VERESTOY, BUN REVENIT: SOLUTIE PENTRU UMF

Senatorul Verestoy Attila a anuntat ca UDMR va avea o intalnire cu premierul desemnat, iar Victor Ponta, la randul lui, a confirmat intalnirea. Precum si sugestia liderului UMDR ca se va gasi o solutie de compromis benefic in privinta UMF Tg. Mures.
De unde rezulta ca hotararea de guvern privind infiintarea "liniei maghiare" nu va fi anulata, ci modificata in sensul respectarii autonomiei universitare - cu alte cuvinte, conducerea UMF decide.
Poate sau probabil ca daca problemele de sanatate nu l-ar fi tinut pe domnul Verestoy departe de activitatea politica, schimbarea majoritatii parlamentare se producea (mai) de mult. Era preferabil sa ai sustinere din partea unui partener loial ca UDMR, decat sa fie nevoie de protocol cu o formatiune ilegitima ca UNPR.
Acum, asta e situatia.
Dar colaborarea cu UDMR in plan parlamentar si in perspectiva, chiar electoral, e si necesara, si benefica.
Am mai spus-o si o repet: ungurii au limitat cat au putut - si au putut mult - daunele politicii antinationale a guvernelor Basescu. Dar prelungirea agoniei si complicitatea la genocid cel putin prin portofoliul Sanatatii sunt impardonabile. Demisia mi se pare nu (doar) o optiune de onoare, ci (mai ales) o obligatie pentru domnul Kelemen Hunor. Nu-l poate exonera modul scurt si glacial in care a rupt coalitia cu PD-L dupa trecerea motiunii de cenzura. O putea face din timp, decizie de natura sa garanteze participarea in continuare a UDMR la guvernare (domnii Borbely si Korodi nu sunt mai putin profesionisti decat domnul Leonard Orban).
Ii urez domnului Verestoy multa sanatate.
P.S. Fiindca veni vorba, mai introduc o tema de dezbatere, dar colaterala, ca tot nu poti schimba istoria. Poti doar sa o repeti sau nu, in functie de invataminte.
Ce-ar fi fost daca, dupa fleacul moldo-valaho-diasporean cu care ne-a ciuruit Basescu, UDMR pastra majoritatea parlamentara, sustinandu-l pe Crin premier, asa cum a facut la acea ora, cu deplina loialitate, PSD? Ati vazut ce rapid s-a produs impunerea lui Ponta, cand a fost determinare strategica. Scuteam trei ani catastrofali pentru Romania si poporul roman.
Apropo, probabil ca ungurilor le-a placut mult modul in care Basescu si-a batut joc de liderul lor politic, domnul Borbely. Cum, dovada? Pai nu l-a atacat, public si dur, Basescu, dupa care s-a declansat mascarada judiciara? N-a facut el tot asa si cu Ponta? Numai ca nu s-a mers chiar pana la DNA, din motive pentru care nu trebuie sa confundam misterul cu secretul de serviciu.
UPDATE. Curtea de Apel Tg.Mures a decis suspendarea H.G. privind infiintarea sectiei maghiare a U.M.F.