Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) a intrat in posesia banilor pentru plata arieratelor celor 12 unitati sanitare din judet. Institutia a primit de la Bucuresti 13,34 milioane lei. "Suma acopera in totalitate datoriile pe care le aveau scadente la 30 iunie 2010 si neachitate la 20 august 2010", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CAS.
Suma repartizata de Ministerul Sanatatii este conform procesului verbal incheiat de comisia mixta Directia de Sanatate-CAS, care a verificat documentatia in cazul tuturor datoriilor acumulate de cele 12 spitale. Desi au fost reportate si nereguli la Bucuresti, banii au fost trimisi conform raportarii facute de spitale. "Am primit rectificare bugetara insotita si de deschidere de credite, deja exista bani in Trezorerie. Daca vor lua in calcul ceea ce am discutat cu managerii de spitale, nu vor mai face greseli si daca vor lua si o serie de masuri manageriale, altele decat cele luate pana acum, exista posibilitatea sa nu mai acumuleze alte datorii", a mai spus Rodica Hutuleac.
Oficialul urmeaza sa se intalneasca cu directorii de spitale pentru a discuta despre aceasta problema si de modalitatea de plata si control a achitarii arieratelor, reprezentantii institutiei de asigurari de sanatate fiind imputerniciti sa verifice modul de plata a acestora. Potrivit CAS Botosani, debitul cel mai mare, respectiv 8,7 milioane lei, il are Spitalul Judetean, urmeaza 1,7 milioane lei la Spitalul de Psihiatrie si 1,4 lei la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, in timp ce Spitalul Municipal Dorohoi figureaza cu zero in dreptul datoriilor.