Ambasadorul SUA la Bucuresti, Jack Dyer Crouch II, a avertizat ieri Guvernul ca trebuie sa tina cont de faptul ca rezultatele pe care le va avea in acest an au la baza stabilitatea macroeconomica asigurata de fosta guvernare. “Prezentul Guvern are sansa de a construi pe solida performanta macroeconomica pe care o mosteneste de la Guvernul anterior, care a facut multi pasi inainte, ce s-au dovedit pozitivi pentru Romania“, a afirmat Crouch. El a mai aratat ca viitorul economic al Romaniei este unul “stralucitor“, atat timp cat reformele vor fi continuare.
In replica, premierul Tariceanu, care a sustinut miercuri seara la TVR ca occidentalii stiu foarte bine ce se intampla in Romania, a afirmat ca nu stam chiar atat de bine. “Situatia nu este atat de buna, fardul arata bine, iar gunoiul a fost bagat sub pres“, a declarat el ieri.
Tariceanu a aratat ca anul trecut s-au suprapus in mod nefericit doua obiective - incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana, respectiv alegerile generale.
Primul-ministru a continuat explicand ca, daca primul obiectiv presupune un ritm al reformelor deloc agreabil, cel de-al doilea este extrem de costisitor.
“Intr-un an electoral nu te apuci sa faci reforme, iar fosta guvernare a incetinit ritmul reformelor, a facut cadouri electorale“, a mai spus Tariceanu.
Premierul a adaugat ca rata de crestere economica inregistrata anul trecut a fost una “nesanatoasa“, existand riscuri de supraincalzire.