Cabinetul condus de Calin Popescu Tariceanu isi va anunta demisia pina cel tirziu luni, 18 iulie, in functie de adoptarea actelor normative necesare in procesul de integrare

Potrivit unor surse din cadrul actualei puteri, un reprezentant al Executivului se va deplasa la Bruxelles, la sfirsitul saptaminii viitoare, dupa doua sedinte de Guvern, pentru a-i informa pe oficialii UE despre stadiul respectarii calendarului de aderare. in cazul in care reprezentantii Uniunii vor mai cere actualei puteri adoptarea unor masuri pentru aderare, atunci Guvernul se va mai reuni intr-o sedinta in data de 18 iulie, dupa care premierul isi va anunta demisia. Unii dintre membrii Guvernului sustin insa ca, cel mai probabil, premierul va demisiona in 14 iulie, intrucit in sedintele de marti si joi vor fi adoptate toate actele normative incluse in calendarul de integrare pina in luna octombrie. Respectarea calendarului integrarii a fost si unul dintre subiectele discutiei dintre Calin Popescu Tariceanu si Dan Voiculescu, care a avut loc, duminica, intr-una dintre statiunile de pe litoral, sustine sursele citate. Premierul s-a intilnit cu liderul Partidului Conservator pentru a-l informa despre pasii care vor fi facuti de actuala putere pentru declansarea alegerilor anticipate. Surse din Coalitie sustin ca Tariceanu si Voiculescu au analizat si posibilitatile prin care PC ar putea ramine la putere, dupa anticipate. Una dintre variantele luate in calcul a fost realizarea unei fuziuni rapide PNL-PC. intr-o astfel de situatie, conservatorii si-ar putea negocia obtinerea unor locuri eligibile pe listele electorale ale Aliantie, iar liberalii ar beneficia de suportul mediatic al trustului condus de Voiculescu.

Tariceanu a facut "o miscare curajoasa"

Liderul liberal-democratilor din PE, Graham Watson, considera ca premierul Roman a facut ”o miscare curajoasa” prin prezentarea demisiei si provocarea de alegeri anticipate in scopul de a intari sprijinul pentru politica sa de aliniere la standardele UE in justitie si in lupta impotriva coruptiei. Primul-ministru liberal Tariceanu a facut o miscare curajoasa de a demisiona si de a provoca alegeri anticipate pentru un nou mandat, in scopul de a intari sprijinul pentru politica sa de aliniere cu standardele UE in domeniul justitiei si al luptei impotriva coruptiei”, precizeaza Watson, intr-o scrisoare prezentata, duminica, in conferinta de presa a PNL. in opinia liderului parlamentarilor liberali si democrati, ”obscurantismul Curtii Constitutionale nu i-a lasat nici o alternativa” premierului, in conditiile in care Romania trebuie sa adere la UE, conform calendarului, reformele fiind esentiale pentru a evita riscul de aminare a datei privind aderarea la UE.