Adunarea Nationala Irakiana (Parlamentul) a aprobat ieri lista membrilor noului Cabinet, la trei luni de la alegerile generale, insa nu in formula completa.
Trei ministri - ai Apararii, Petrolului si Energiei Elec-trice - au primit doar aprobari temporare, in conditiile in care nu s-a putut ajunge la un compromis asupra numirii lor, a precizat presedintele Parlamentului, Hajim al-Hassani, citat de CNN. Premierul Ibrahim al-Jaafari va conduce si noul Cabinet.
Aprobarea listei marcheaza sfarsitul unui grav impas politic. Cu o zi inaintea votului, premierul a anuntat ca i-a inmanat lista presedintelui Jalal Talabani, care a aprobat propunerile inaintea votului din Adunarea Nationala. Principalul obiectiv pe care si l-a stabilit Jaafari a fost asigurarea diversitatii. Cabinetul este alcatuit din 32 de ministri si pana la patru vicepremieri, potrivit Associated Press. Guvernul va reflecta caracterul diversitatii irakiene si va fi alcatuit din 17 siiti, opt kurzi, sase sunniti si un crestin.
Anuntul a fost facut la scurt timp dupa ce agresori neidentificati au ucis cu focuri de arma o membra a Parlamentului, in fata locuintei de la Bagdad a victimei. Lamee’a Abd Khidawi, membra a blocului legislativ al fostului premier Ayad Allawi, a fost impuscata in momentul in care a deschis usa, dupa ce a auzit soneria. Pana in prezent, asasinatul nu a fost revendicat.
Crima survine unor tentative de asasinare a lui Allawi si a altui parlamentar, Mish’ah al-Jabouri.