Guvernul si-a creat cadrul legal pentru a curata deconcentratele de directorii pesedisti. Executivul a abrogat marti celebra Ordonanta nr. 37/2009, prin care sefii deconcentratelor erau numiti politic, pe baza de proiect, si a pus in locul ei alta Ordonanta, 105, care ii da mana libera sa schimbe pe cine cu cine vrea. Pedelistii s-au miscat extrem de repede, devansand o decizie de ieri a Curtii Constitutionale care declara neconstitutionala legea prin care a fost aprobata Ordonanta nr. 37. Curtea a motivat ca legea a incalcat normele privind adoptarea ordonantelor de urgenta, mai exact, cele referitoare la domeniile in care pot fi date astfel de acte. Noul act normativ al guvernului modifica pe ici, pe colo, dar in punctele esentiale mai multe legi. Cel mai important aspect este modul in care vor fi schimbati directorii deconcentratelor, imprastiati in prezent prin concedii de odihna sau medicale pentru a se pune la adapost de tavalugul schimbarilor.
Ordonanta 105, care era o necunoscuta ieri pentru sefii administratiei locale, stabileste ca "functiile publice, functiile publice specifice si posturile incadrate in regim contractual, care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale, precum si adjunctii acestora sunt si raman desfiintate sau, dupa caz, se desfiinteaza". In locul lor, guvernul poate numi un functionar sau orice persoana care trebuie sa aiba mai multe calitati medii, cum ar fi studiile universitare cu licenta sau sa fie sanatos. Noii directori vor fi tot personal contractual in conditiile prevazute de fosta Ordonanta 37, din care guvernul a copiat masiv.
Pentru ca noua ordonanta sa nu se bata cap in cap cu Legea privind Statutul Functionarului Public, asa cum era cazul cu Ordonanta 37, guvernul a modificat o litera din alineatul articolului 13 din Legea nr. 188/1999, prin care directorii si adjunctii serviciilor deconcentrate au fost scosi din categoria functionarilor publici de conducere. In felul acesta, ministerele in subordinea carora se afla deconcentratele vor putea delega chiar si functionari simpli pentru a conduce aceste servicii. Guvernul si-a creat parghii si pentru numirea functionarilor in functii de subprefect sau prefect prin detasare. "In mod exceptional, detasarea se poate dispune si pe o functie publica din categoria inaltilor functionari publici", se arata in articolul 89, completat din Legea nr. 188/1998.