Autoritatile Georgiei au semnat, luni, un armistitiu prin care se angajeaza sa-si retraga trupele din Osetia de Sud. Angajamentul nu este insa recunoscut de Rusia, pe motiv ca georgienii continua luptele pe teren, drept pentru care si fortele ruse isi continua ofensiva. Aseara armata rusa a ocupat orasul Gori, cea mai mare localitate georgiana din apropierea Osetiei de Sud, depasind astfel limita sectiunilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia. In acelasi timp, conflictul armat se desfasoara si pe cele doua fronturi de lupta din regiunile separatiste, in vreme ce emisarii SUA si presedintele Frantei, Nikolas Sarkozy, fac demersuri pentru incetarea focului.
Prim vicepremierul rus Serghei Ivanov a respins, ieri, propunerile Uniunii Europene privind incetarea violentelor cu Georgia, apreciind ca negocierile ar trebui sa se poarte direct cu autoritatile separatiste. "Este nevoie de un angajament scris si semnat pe de o parte de Georgia si pe alta parte de Osetia de Sud si Abhazia, de a nu mai recurge la forta pe viitor", a aratat oficialul rus. In consecinta, atacurile asupra Georgiei au continuat, concentrandu-se asupra luarii orasului Gori, orasul natal al lui Iosef Stalin - punct considerat strategic in Georgia, pentru ca permite controlul comunicatiilor intre estul si vestul tarii. De altfel, in cursul dupa amiezii de luni, presedintele georgian Mihail Saakasvili si seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, au fost evacuati de urgenta din Gori, cu doua autovehicule, din cauza prezentei unui elicopter suspect. In vreme ce UE si-a trimis emisari, printre care si pe presedintele Frantei, pentru a incerca oprirea conflictelor, oficialii americani acuza Rusia ca a planificat invazia Georgiei.

SUA sustine ca invazia Rusiei a fost planificata

"Am auzit informatii care spuneau ca trupele ruse care au intrat in Abhazia in urma cu doua luni au fost trimise pentru o misiune umanitara. Acum stim adevarul: fortele erau acolo pentru a reconstrui caile ferate ca sa permita trimiterea de munitie si echipamente militare care sa ajute la o invazie rusa", a spus Matt Bryza, asistentul adjunct al secretarului american de stat, inainte de a pleca spre capitala Georgiei. In vreme ce locuitorii oraselor georgiene de la granita cu Osetia de Sud isi parasesc casele, Guvernul Georgiei face un apel catre cetatenii romani sa ajute cu donatii localnicii. "Guvernul din Georgia face apel catre cetatenii Romaniei si solicita ajutor pentru poporul georgian care in acest moment se afla in razboi. Daca doriti sa oferiti ajutor in bani va oferim cateva conturi in 3 banci din Germania, Londra si SUA. Va multumim", se arata intr-un comunicat al Ambasadei Georgiei la Bucuresti. Si alte state s-au grabit sa-si ofere sprijinul, mai ales in securitate cibernetica. Estonia a trimis ieri, experti in cibernetica, avand experienta de anul trecut, cand in urma unor conflicte cu Rusia, site-urile estone au devenit tinta hackerilor rusi. De altfel, de la inceputul conflictului, site-urile institutiilor oficiale georgiene au fost vizate de atacuri informatice. Mai mult, presedintele polonez Lech Kaczynski si-a oferit propriul site pentru a gazdui pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe georgian, dupa ce acesta a fost blocat.