Guvernul incearca din nou sa vina in sprijinul bolnavilor. Dupa ce casele de sanatate au primit mai multi bani pentru compensate, acum medicii au permisiunea de a prescrie mai multe medicamente pe o reteta. Astfel, potrivit unei ordonante aprobate saptamina trecuta, valoarea medicamentelor din sublista A prescrise pe o singura reteta poate depasi un milion de lei. In grupa respectiva intra tratamente ieftine, majoritatea de productie romaneasca, compensate cu 90% din pretul de referinta. "Medicamentele de pe aceasta sublista trebuie sa poata fi disponibile tuturor, de aceea a fost eliminata limita de 100 lei noi. In schimb, s-a propus limitarea numarului de medicamente, incluse in sublista A, la maxim patru ", a declarat Rodica Hutuleac, director executiv al Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate Botosani.
Actul normativ adoptat de Guvern aduce modificari si in ceea ce priveste sublista C, in care intra medicamente gratuite, medicii avind acum dreptul sa prescrie pe o singura reteta tratamente a caror valoare trece de 300 lei noi. Inainte de aparitia acestei reglementari, bolnavul era obligat sa achite suma care depasea plafonul respectiv, ceea ce elimina ideea de gratuitate sau compensare 100% chiar si din pretul de referinta. Desi au inlaturat plafonul de 300 lei noi, guvernantii au stabilit ca pentru fiecare cod de boala se poate face o singura prescriptie lunara cu maxim trei medicamente din sublista C.
O alta modificare vizeaza reducerea birocratiei. Formularele de prescriere a medicamentelor care se elibereaza cu si fara contributie personala, au fost modificate astfel incit pe o singura reteta sa poata fi trecute medicamente din cele trei subliste. In urma acestei hotariri vor avea insa de suferit farmacistii. Farmaciile vor prelua sarcina de a calcula depasirea plafonului de prescriere stabilit pentru fiecare sublista si de a incasa aceste sume de la pacienti. De asemenea, au fost eliminate sanctiunile prevazute pentru depasirea plafonului valoric la prescrierea medicamentelor din sublistele A, B sau C. Totusi medicii vor trebui sa fie in continuare atenti la eliberarea retetelor. Se mentine sanctiunea de 1000 lei noi pentru medicii care elibereaza doua prescriptii pentru acelasi pacient, cu aceeasi boala cronica, intr-o luna.
Medicilor li se solicita sa scrie, de regula, in retetele prescrise bolnavilor Denumirea Comuna Internationla (DCI) a medicamentului (substantele active continute de medicament). Daca exista un motiv medical special pentru care este justificata scrierea in reteta a denumirii comerciale a unui medicament, acesta va trebui mentionat in documentele bolnavului.
Guvernul a ajuns la aceste decizii in urma discutiilor purtate de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu Colegiul Medicilor si Colegiul Farmacistilor. Noul sistem de prescriere si eliberare a medicamentelor cu si fara contributie personala intra in vigoare la 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.