Transnistria a organizat ieri un referendum pe tema independentei, proclamata in urma cu 16 ani, dar nerecunoscuta international, act ce ar putea fi urmat de alipirea la Rusia. Alegatorilor li s-a cerut sa raspunda la doua intrebari: "Sustineti independenta republicii transnistrene si alipirea libera, ulterior, la Federatia Rusa?" sau "Doriti sa respingeti independenta republicii transnistrene si sa sprijiniti integrarea in Moldova?". Pentru ca referendumul sa fie validat, cel putin 50 la suta dintre cei 390.000 de alegatori transnistreni trebuia sa se prezinte la urne. Astazi sunt asteptate rezultatele preliminare.
Republica Moldova, Ucraina si Uniunea Europeana refuza sa recunoasca referendumul si nu au trimis observatori. In schimb, parlamentul rus a trimis observatori.
"Este o actiune ilegala"
"Va fi o diversiune a regimului de la Tiraspol. O tactica la care recurg toate regimurile ilicite", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu.
De altfel, ministrul aminteste ca acesta este cel de-al saptelea referendum organizat de Transnistria pentru crearea diversiunii numite Republica Moldoveneasca Nistreana. Ungureanu considera ca nu este firesc ca Republica Moldova, un stat european, sa fie supusa unor asemenea actiuni si se declara convins ca intreaga comunitate internationala va considera acest referendum ilegal si rezultatele sale nule de drept.
"Referendumul a fost organizat la sugestia Rusiei"
Transnistria, o fasie de pamant situata la granita cu Ucraina, apartine, conform documentelor, Republicii Moldova, dar s-a separat de aceasta in septembrie 1990.
Regiunea este dominata de vorbitori de limba rusa, care doresc independenta de teama ca populatia majoritara din Republica Moldova, vorbitoare de limba romana, ar putea incerca vreodata sa se alature Romaniei, stat vecin, precizeaza Reuters.
Republica Moldova ofera regiunii separatiste o autonomie extinsa si cere Rusiei sa-si retraga trupele.
Liderii de la Tiraspol insista insa pentru independenta si doresc mentinerea trupelor rusesti.
Negocierile mediate de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, cu participarea Uniunii Europene si Statelor Unite, nu au inregistrat progrese.