Guvernul va analiza amendamentele depuse de catre parlamentari pentru legile promovate prin angajarea raspunderii, dar va accepta doar propunerile care se incadreaza in principiile legilor, cadrul macroeconomic, programul de guvernare si prevederile bugetare, a declarat, duminica, premierul Boc.
Executivul s-a reunit, duminica, in sedinta, pentru a stabili care dintre amendamentele depuse pot fi acceptate.
Premierul Emil Boc s-a intalnit, sambata, cu liderii sindicali, pentru a discuta despre proiectul legii de salarizare unitara, reuniune in care s-a convenit pentru constituirea unei comisii interministeriale, din care sa faca parte si sindicalistii, care sa lucreze pana la 30 iunie 2010 la modificarea legii.
Prin purtatorul de cuvant al Guvernului, premierul a anuntat ca isi mentine decizia de asumare a raspunderii Guvernului la termen, fara amanari si ca apreciaza ca sunt indeplinite conditiile pentru ca sindicatele sa renunte la greva.
Discutia cu sindicatele a fost urmata de o intalnire a membrilor Coalitiei de guvernare, in care au fost analizate toate amendamentele depuse la cele trei legi promovate pentru angajarea raspunderii.
Majoritatea amendamentelor depuse de parlamentari la Guvern sunt rezonabile si se refera la corectarea unor prevederi din proiectul legii: drepturile persoanelor care ocupa functii de demnitate publica, alese si numite, de a avea spor de vechime, coeficientii de ierarhizare pentru parlamentari si consilieri parlamentari, eliminarea restrictiei la ocuparea posturilor prin cumul de functii, introducerea in salariul de baza a indemnizatiei de conducere si plata orelor suplimentare.
Alte teme solicitate prin amendamente sunt modificarea coeficientilor de ierahizare pentru senatori si deputati la echivalentul a 11 salarii minime (fata de 9,9 in prezent), ridicarea coeficientului de ierarhizare pentru functiile parlamentare de executie si departajarea acestuia pe gradatii, astfel incat coeficientul maxim pentru consilier parlamentar sa fie de 6,50 salarii, iar cel pentru referent cu studii medii de 4,25 salarii, se arata intr-un document guvernamental.
In esenta, amendamentele parlamentarilor au ca tinta respectarea principiului afirmat in repetate randuri de catre premierul Boc si ministrii Pogea si Sarbu: pastrarea unor drepturi castigate, astfel incat nimeni sa nu piarda la salariu prin aplicarea legii salarizarii unice.