Senatorul Viorel Arcas a sustinut o declaratie politica in Senat, in data de 19 aprilie 2010, cu titlul : "Bolnavul, noul pericol public pentru societate", pe care o puteti citi in continuare.
'Am trait sa o auzim si pe asta: bolnavii au devenit noul pericol public pentru societate. Dupa ce ca mor pe capete din cauza conditiilor proaste din spitale si a lipsei tratamentelor eficiente, dupa ce ca nu suntem in stare sa cream un sistem sanitar viabil in care medicii sa nu plece sa lucreze in strainatate, medicamentele sa fie accesibile tuturor, ingrijirea medicala sa fie de cea mai buna calitate, dupa ce ca suntem pe primele locuri la morbiditate, iar oamenii au ajuns sa isi puna speranta doar in Dumnezeu atunci cand se imbolnavesc, Guvernul Boc da in cap definitiv persoanelor cu probleme de sanatate, transformandu-le in infractori.
Da, stimati colegi, prin noua Ordonanta de Urgenta a Guvernului Boc privind inasprirea conditiilor de acordare a concediilor medicale, bolnavii sunt transformati in pericol public si sunt tratati la fel cu infractorii. Ca ai furat ceva sau ca te-ai imbolnavit reprezinta, in conceptia membrilor Guvernului Boc, acelasi lucru. Te trezesti cu Politia la usa sa te verifice.
Multe aberatii mi-a fost dat sa aud de cand la guvernare se afla PD-L, dar parca niciuna nu egaleaza aceasta ultima decizie. Este socant si infam la adresa oamenilor cu probleme de sanatate, pe care autoritatile ii trateaza ca pe pleava societatii. Dupa ce ca nu le acorda ingrijiri si tratamente de calitate, acum ii cerceteaza si cu Politia sa vada cat de bolnavi sunt.
Sunt convins ca nimeni nu a stat sa verifice statisticile medicale si sa stabileasca ce procent de bolnavi inchipuiti se afla in ansamblul bolnavilor declarati. Si, cu toate acestea, pe baza informatiilor dupa ureche, s-a elaborat un act normativ menit sa bulverseze din nou intregul sistem. Desi nu reusesc sa faca fata numarului mare de dosare pe care le au in lucru, politistii sunt nevoiti acum sa isi ia o sarcina in plus: sa se duca acasa la bolnavi si sa verifice care este starea lor de sanatate. In loc sa stea pe strada si sa ii prinda pe cei care dau in cap batranilor sau pe cei care omoara oameni pe trecerea de pietoni, politistii trebuie sa se ocupe de verificarea concediilor medicale. De unde si pana unde au politistii o astfel de specializare? Noul trend va fi de a angaja medici in Politie? Sau la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate, unde stim bine ca lucreaza in special economisti? Cum vor putea contabilii si politistii sa constate daca un bolnav chiar este bolnav sau doar se preface? Ce competente profesionale au in acest sens? Ce se intampla apoi cu cei care nu se afla acasa in timpul controlului, sunt in spital sau la tratament in strainatate?
Aceasta este marea problema a sistemului de sanatate din Romania: medicii de familie prea concilianti si pacientii prea dornici de concedii medicale? Aceasta este modalitatea Guvernului Boc de a pune ordine in sistemul de sanatate, prin crearea panicii si inducerea fricii in randul medicilor si al bolnavilor? Asta le mai lipsea acestor persoane?
Dupa ce ca pe medici ii platim ca vai de lume, dupa ce ca pe bolnavi ii tratam ca vai de capul lor, trebuia acum sa ne si batem joc de ei? Pentru ca aceasta este esenta Ordonantei de urgenta a Guvernului Boc: o imensa bataie de joc la adresa medicilor si a bolnavilor.'