Departamentul Politici Economice si Fiscale al PSD a transmis urmatorul document de presa:
"Partidul Social Democrat constata cu stupoare ca guvernul Boc a pus gand rau firmelor private din Romania. Promisiunile din Programul de Guvernare legate de stimularea mediului de afaceri, predictibilitatea si stabilitatea fiscala au fost rapid uitate.
Guvernul Boc a dat firmelor din Romania lovitura dupa lovitura. Introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri a condus in 2009 la disparitia a 136.000 de firme private, de 11 ori mai mult decat in 2008. S-a ajuns la aberatia prin care indiferent ca firmele aveau profit sau pierdere, trebuiau sa plateasca acest impozit. Presiunile PSD si ale mediului de afaceri pentru eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri si inlocuirea lui cu impozitul forfetar au condus la promisiunea Guvernului de a face acest lucru incepand cu 1 ianuarie 2010. Angajamentul guvernului de a elimina impozitul minim nu a fost respectat, procesul fiind amanat pentru 2011. Rezultatul: in primele 3 luni ale anului 2010 peste 23.000 de firme au disparut. Adica de 4 ori mai multe decat in aceeasi perioada a anului 2009.
A urmat propunerea privind plata anticipata a impozitului pe profit prin care firmele ar fi avut obligatia de a declara si efectua trimestrial plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu rata inflatiei. Impotenta masurilor anticriza si-a aratat astfel efectele. Dupa ce s-a imprumutat anul trecut de la bancile comerciale 15 miliarde euro, acum guvernul vroia sa se imprumute la firmele private. Dupa ce ca firmele se confrunta cu un blocaj financiar generalizat si nu au lichiditate, guvernul a incercat sa le ia un impozit fictiv. Astfel, in 2010, Guvernul si-a propus un lucru clar: nicio firma sa nu scape de impozit. Cele cu pierderi in 2009 vor plati impozit minim, iar cele cu profit trebuiau sa crediteze statul, in multe cazuri, cu un impozit pe un profit mai mare decat cel real. De data aceasta presiunile mediului de afaceri si ale PSD pentru eliminarea acestei propuneri au dat roade. S-a amanat aplicarea ei.
Guvernul pregateste KO pentru firmele din Romania prin modificarile Codului de Procedura Fiscala.
Guvernul a aprobat un act normativ privind modificarea Codului de Procedura Fiscala, in vederea reducerii dobanzilor de intarziere pentru agentii economici si introducerii, pe de alta parte, a unor penalitati de intarziere. Potrivit modificarilor, majorarile de intarziere se reduc de la 0,1%, la 0,05% pe zi. Majorarea va fi echivalenta cu o dobanda, corelata cu dobanda pietei. In ceea ce priveste penalitatile, in primele 30 de zile nu se plateste nimic. Dupa 30 de zile se va plati 5% din valoarea principalului, dar nu se platesc penalitati la dobanda, la majorari, iar dupa 60 de zile se va plati 15% la nivelul principalului.
Propunerea creaza o asimetrie intre firmele contribuabile si stat, in defavoarea fimelor. Masura este lipsita de orice logica economica si este neconstitutionala. Comportamentul onest, nefraudulos este egal tratat cu un comportament fraudulos, in situatia in care dobanzile de intarziere si penalitatile de intarziere sunt reglementate nediferentiat. Instituirea in completarea dobanzilor de intarziere a penalitatilor de intarziere pentru creante bugetare de 5%, respectiv 15% reprezinta o dubla sanctionare a acelorasi fapte fiscale.
Nu a trecut mult timp si guvernul a dat o noua lovitura firmelor din Romania - Fiscul vrea sa popreasca veniturile datornicilor fara somatie. Partidul Social Democrat considera aceasta masura ca fiind abuziva, ea nerespectand dreptul la informare. Se stie ca numeroase firme figureaza cu datorii din vina angajatilor Fiscului, care prelucreaza platile eronat sau cu intarziere. Noi consideram ca masura de poprire fara somatie ar putea crea un blocaj atat in activitatea agentilor economici, care vor fi in imposibilitatea de a-si face platile curente dar si un blocaj in activitatea ANAF, care va trebui sa gestioneze sutele de mii de contestatii ale acestei masuri. In plus, masura poate da nastere la abuzuri din partea inspectorilor fiscali. In plus, propunerea de a elimina obligativitatea anuntarii modificarilor de taxe si impozite cu 6 luni inainte arata o lipsa totala de respect fata de contribuabil.
Toate aceste initiative ale Guvernului plus controalele abuzive, care au explodat in ultimul an vor conduce la falimentul sectorului de intreprinderi mici si mijlocii din Romania.
Partidul Social Democrat cere Guvernului sa adopte masuri care sa ajute sectorul IMM, astfel:
• Eliminarea impozitului minim si introducerea impozitului forfetar (cu metodologie de calcul schimbata fata de propunerea guvernamentala) de la 1 iulie 2010.
• Esalonarea obligatiilor bugetare restante ale IMM urilor si amanarea penalitatilor aferente pe o perioada de pana la doi ani, in care procedurile de executare silita initiate pentru recuperarea acestor sume sunt suspendate.
• Adoptarea Legii Controlului Unic. Eliminarea controalelor repetate nejustificat la acelasi agent economic. In absenta unor situatii care sa impuna efectuarea unui control (cereri ale unor organe de stat, suspiciuni intemeiate de producere a unor infractiuni, cazuri flagrante de incalcare a legii etc), acelasi organ de control nu va controla acelasi contribuabil la intervale mai mici de 2 ani calendaristici.
• Aplicarea Small Business Act si stimularea IMM urilor conform cu strategiile europene in domeniu.
• Proceduri simplificate de acordare a unor ajutoare directe si imprumuturi subventionate de pana la 500 mii euro catre IMM (care nu mai trebuie notificate Comisiei Europene)".