Dupa o sedinta maraton de 9 ore, Guvernul Boc a aprobat restructurarea a aproape 60.000 de bugetari. Totodata, Executivul a aprobat impunerea taxei pe cladiri. Guvernul a dublat si taxa pentru masinile de lux.
59.000 de bugetari vor fi dati afara, asa a decis Guvernul Emil Boc, la capatul unei sedinte-maraton de 9 ore. Jumatate dintre acestia vor fi concediati din administratiile locale, iar restul din ministerele Administratiei, Muncii, Educatiei si Agriculturii. Disponibilizarile de personal vor fi efectuate pe baza standardelor de cost, au declarat surse oficiale.
Agentiile guvernamentale care nu au fost infiintate pe baza unor directive ale Uniunii Europene sau prin legi organice vor fi desfiintate de Guvern si transformate in directii de minister, iar unitatile subordonate ministerelor vor fi coordonate de o singura structura la nivelul institutiei.
"Astazi am ajuns la restructurarea aparatului de stat, dupa ce anul trecut am restructurat agentiile de stat. Am adoptat o OUG privind completarea legii finantelor publice locale. Lucram de patru luni la aceasta modificare. Ordonanta are doua componente majore: o disciplina fiscala la nivel local prin masuri care vizeaza prevenirea estimarii veniturilor si ca nu se vor putea face angajamente noi inainte de a plati datoriile. Nu poti consuma mai mult decat produci. A doua componenta este cea a normativelor de personal. Cu totii ne plangem ca avem un aparat supradimensionat, pentru a putea asigura un cadru la nivel national cu plafoane maximale", a declarat premierul Emil Boc.
Premierul s-a ferit sa ofere un numar exact de oameni care vor fi dati afara: "Astazi am adoptat mai multe OUG prin care ministerele sa poate continua procesul de restructurare prin HG-uri de guvern. Procesul nu pleaca de la un obiectiv, avem de dat afara un anumit numar de persoane. In scrisoarea cu FMI avem un plafon de cheltuieli bugetare. Nu as vorbi de un numar concret. Plecam de o analiza functionala, ca administratia sa fie eficienta".
"Romania are 3.321 de unitati teritorial administrative. La 31 noiembrie, 2456 nu au reusit sa-si plateasca salariile din taxe locale. 11 municipii si toate cele 41 consilii judetene. In administratia publica locala la 31 noiembrie 2009 lucrau 701.498 de persoane. 70% din personalul din administratia publica lucreaza in educatie, asistenta medicala si sociala. Actul normativ nu se refera la acestia", a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.
"Numarul de posturi peste normativ este de 53.432 de persoane, deci personal de disponibilizat pentru respectarea normativului de baza 38.666. Vorbim de o reducere de personal de 26% si de o economie de peste 1,5 miliarde de lei, a declarat Blaga.
Premierul Emil Boc le ceruse sambata ministrilor sa vina pana miercuri cu masurile de reorganizare a ministerelor, a directiilor si agentiilor aflate in subordine. Statisticile arata ca peste 2.500 de primarii si consilii judetene nu mai aduna bani pentru a sustine cheltuielile de personal, mai ales ca in unele localitati numarul angajatilor depaseste necesarul chiar si cu 2.000.