Guvernul Boc a cazut astazi cu 258 de voturi pentru, in urma adoptarii motiunii de cenzura in Parlament. Astfel, Guvernul Boc devine primul guvern din Romania schimbat printr-un astfel de demers.
Astazi, Romania are sansa unui nou inceput, in urma caderii unui guvern minoritar, pentru prima data de la revolutia din 1989.
Astfel, opozitia guvernamentala formata din PNL, PSD si UDMR a reusit inlaturarea democrat-liberalilor de la putere, urmand ca acum sa stabileasca o noua majoritate guvernamentala, in vederea formarii unui nou Cabinet.
Traian Basescu si Guvernul Boc 2 au adus Romania intr-o situatie extrem de proasta, atat in context politic-economic, cat si social.
Din punct de vedere economic, dupa ce PD-L a indepartat ministrii PSD de la guvernare, leul a inceput sa se deprecieze ajungand la 4,28 lei. Dupa caderea guvernului interimar Boc 2, perceput ca o jumatate de guvern, fara putere reala, este de asteptat ca moneda nationala sa-si revina.
Cabinetul Boc a parasit Parlamentul si a lasat in urma multe proiecte intr-o situatie confuza. Astfel, trimiterea bugetarilor in concediu obligatoriu fara plata timp de 10 zile este un proiect absurd si inutil. Dar cel mai grav, Bugetul de stat pe anul 2010 este departe de a fi stabilit, desi acesta ar trebui trimis in Parlament pana ape data de 15 octombrie 2009.
In plus, Guvernul Boc 2 a dat peste cap cheltuielile bugetare, care trebuiau reduse cu un miliard de euro astfel ca tinta de deficit bugetar de 7,3% sa fie atinsa. Masurile pentru aceste economii au fost luate in mod neconstitutional, fiind blocate la Curtea Constitutionala, legea care le include fiind contestata de PNL.
In circa doua saptamani, expertii FMI sunt asteptati in Romania pentru a ne evalua.
Ce se intampla acum? Primul pas in urma caderii Guvernului Boc este desemnarea unui nou premier, care ar urma sa fie abrobat de presedintele Traian Basescu. PNL a venit deja cu o propunere: Klaus Johannis - primarul Sibiului fiind ales de liberali pentru a fi urmatorul prim ministru tehnocrat.
De cealalta parte, PD-L viseaza ca Emil Boc sa fie in continuare premier, chiar daca a picat guvernul, pentru ca ar fi singurul acceptat de presedintele Basescu. Daca va fi asa, Basescu va face, inconstient, jocul opozitiei, pastrandu-si ghiuleaua de gat.