PSD a prezentat ieri, la un an de la preluarea puterii de catre coalitia PNL-PD-PC-UDMR, o „Carte neagra“ a actualei guvernari, liderii partidului, Mircea Geoana si Adrian Nastase, sustinand ca analiza politica, economica si sociala a fost realizata in mod obiectiv de catre Departamentele de specialitate social-democrate.
„PSD considera ca actuala guvernare de dreapta a incheiat un an de esecuri.“ Astfel a inceput presedintele partidului, Mircea Geoana, prezentarea „Cartii negre“, adaugand ca romanii au avut parte de cea mai mare teapa din ultimii 15 ani. Mult mai caustic, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a vorbit despre nerealizarile „Guvernului Traian Basescu condus de premierul Tariceanu“. „Dupa guvernarea CDR din ’97- 2000, si anul acesta reprezinta o paranteza de istorie, un an al esecurilor, neimplinirilor, nemultumirilor sociale“. Liderul social-democrat a precizat ca anul viitor, premergator aderarii Romaniei la UE, PSD va critica in continuare actuala Putere, dar, in mod constructiv, va actiona si pentru mentinerea Guvernului „intr-o zona de navigabilitate“. Solicitat sa numeasca trei lucruri bune pe care le-a facut presedintele Basescu de cand a ajuns la Cotroceni, Nastase a exemplificat prin eforturile de eliberare a ziaristilor romani luati ostatici in Irak, consolidarea statutului presedintilor celor doua Camere ca urmare a staruintei sefului statului de a-i detrona pe acestia, precum si prin faptul ca presedintele nu s-a mai dus sa conduca o sedinta de guvern cand premierul Tariceanu a fost plecat in Bosnia!

Activitatea Guvernului, analizata critic

In „Cartea neagra“ a guvernarii se arata, printre altele, ca din punct de vedere politic anul 2005 s-a caracterizat prin: instabilitate politica, determinata de neintelegerile din Coalitie si de criticile presedintelui la adresa calitatii guvernarii; lipsa de agenda politica reala, concretizata prin intentia prioritara de schimbare a presedintilor Parlamentului; neindeplinirea angajamentelor Guvernului din programele cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala; oprirea unor contracte majore ale Romaniei, pe criterii neeconomice.
Potrivit specialistilor PSD, in plan economic si financiar, anul 2005 s-a caracterizat prin: scaderea cresterii economice; pierderea a aproape un miliard de euro venituri bugetare, prin adoptarea cotei unice de impozitare; multe modificari ale Codului Fiscal; incetinire inexplicabila a privatizarilor; oprirea procesului de dezinflatie; blocarea Acordului cu FMI; constructia bugetara defectuoasa etc.
Documentul social-democrat mai arata ca dialogul social a fost aproape inexistent, protectia sociala a fost guvernata de o politica pasiva, iar masurile active pe piata muncii au fost diminuate serios, recalcularea pensiilor reprezinta un esec. De asemenea, se mai spune ca reforma in sanatate a fost stopata, iar educatia publica s-a aflat intre greve si promisiuni care nu vor putea fi onorate.