Varujan Vosganian a primit ieri binecuvantarea Parlamentului si a presedintelui Basescu pentru a ocupa fotoliul de ministru al Economiei si Comertului. Votul din Parlament a dovedit ca Guvernul Tariceanu a trecut primul test ca guvern minoritar.

Parlamentul a aprobat ieri in unanimitate numirea lui Varujan Vosganian in functia de ministru al Economiei. Votul secret cu bile a fost edificator: 289 de voturi "pentru" si 66 de voturi "impotriva". Majoritatea covarsitoare a parlamentarilor care au votat ieri a fost si un vot de incredere acordat actualului Cabinet Tariceanu, devenit minoritar dupa retragerea conservatorilor de la guvernare. Premierul chiar a riscat nominalizandu-l pe Vosganian, a carui candidatura pentru functia de comisar european a trebuit sa fie retrasa. Aseara, Varujan Vosganian a depus si juramantul de credinta la Cotroceni, in fata presedintelui Traian Basescu.
La sedinta parlamentara de ieri a participat si premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a declarat ca Vosganian, in postura de ministru MEC, va avea responsabilitatea de a consolida credibilitatea si eficienta acestei institutii. In opinia premierului, liberalul "este recomadat pentru preluarea acestei functii atat de formarea sa profesionala, ca doctor in economie, cat si de experienta sa in domeniul promovarii politicilor publice", mentionand totodata ca Vosganian a participat la elaborarea Programului de guvernare al Executivului, a strategiei postaderare, precum si a strategiei fiscale pe termen mediu.
In discursul tinut in fata Parlamentului, premierul a punctat principalele prioritati ale noului ministru MEC: politica energetica, politica in domeniul comertului si politica industriala. In sectorul cel mai fierbinte, cel al energiei, Vosganian va lua masuri concrete pentru mentinerea preturilor la energie pentru populatie, sustine Tariceanu. Pentru a se atinge acest deziderat, se vor lua decizii ce vor duce la cresterea competitivitatii, si nu de natura administrativa, ce ar contravine principiilor economiei de piata. Vosganian va trebui sa actioneze in sensul dezvoltarii pietei de energie, a restructurii ei si a diversificarii surselor de alimentare cu energie, a punctat Tariceanu, precizand ca sursa de profitabilitate nu trebuie cautata in cresterea tarifelor catre consumatorul casnic, ci in modernizare. O alta prioritate a noului ministru vizeaza programul energetic pentru perioada de iarna.

Pace si la votarea bugetului

Certificarea lui Vosganian in fotoliul ministerial a venit in urma acordului de pace verbal incheiat intre liberali si democrati luni seara. Conform declaratiilor vicepresedintelui PNL, Teodor Melescanu, liderii Aliantei au convenit sa sustina in Parlament candidatura lui Varujan Vosganian, decizand totodata, ca legea bugetului de stat pe 2007 "sa fie votata de toata lumea".
In urma acordului, liberalii au devenit mai intelegatori in privinta unei posibile colaborari a democratilor cu platformistii, Melescanu precizand ca, in principiu, "este dreptul fiecarui partid sa aiba consultari cu fortele politice reprezentate in Parlament sau cu senatori si deputati independenti".