Vizita premierului Calin Popescu-Tariceanu la Budapesta a fost extrem de incurajatoare pentru UDMR. Oficialii ungari au obtinut de la Tariceanu, la nivel de promisiuni, cam tot ce-si doreste etnia maghiara din Romania.
Prima vizita oficiala dincolo de granitele tarii in calitate de prim-ministru a lui Calin Popescu-Tariceanu se intampla sa fie la Budapesta. Ieri, dupa discutiile cu omologul sau roman, premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, s-a declarat “incurajat“ de atitudinea Guvernului Romaniei privind descentralizarea, in sensul cresterii gradului de decizie la nivelul comunitatilor locale indiferent de nationalitatea lor.
El a afirmat ca Guvernul sau sprijina toate solicitarile formulate de reprezentantii minoritatii maghiare din Romania si a nominalizat in mod expres UDMR, al carui presedinte - in calitate de vicepremier - l-a insotit pe Tariceanu. Gyurcsany a precizat ca “orice alte eforturi nu vor fi sprijinite de Guvernul Ungariei“, facand referire la solicitarea Consiliului National al Secuilor din Scaunul Gheorghieni, care a cerut Executivului de la Budapesta sa sustina autonomia maghiarilor din Romania.
In cadrul discutiilor, Ferenc Gyurcsany i-a cerut omologului sau roman sa sprijine deschiderea unui Consulat general al Ungariei in judetul Covasna. “Nu vrem sa generam conflicte, ci sa gasim solutii acceptabile pentru ambele parti“, a spus premierul ungar. El a marturisit ca este constient de faptul ca deschiderea acestui consulat reprezinta o problema politica sensibila la nivelul opiniei publice romanesti. Partea ungara a primit un raspuns pozitiv de la Tariceanu, care a promis ca Guvernul sau va analiza aceasta cerere pentru identificarea unei solutii comune.

“Trianon“ si Rosia Montana

Tariceanu si-a pus, la Budapesta, si putina cenusa in cap. El a declarat acolo ca reactia unor autoritati din Romania in privinta documentarului “Trianon“ nu a fost una potrivita. “Probabil ca abordarea nu a fost una fericita, dar cred ca nici ideea celui care a facut acest film nu a fost foarte inspirata“, a spus Tariceanu.
Legat de solicitarea partii ungare privind Rosia Montana, Tariceanu s-a angajat ca Guvernul roman va analiza cu toata atentia acest proiect minier, inclusiv din punct de vedere ecologic. Tariceanu a incercat astfel sa tempereze ingrijorarile Budapestei, care se tem sa nu aiba loc un dezastru ecologic asemanator cu cel provocat de deversarile de cianuri in Tisa.

Prima reuniune, la Bucuresti

Premierii Romaniei si Ungariei - Calin Popescu-Tariceanu si, respectiv, Ferenc Gyurcsany - au convenit, la Budapesta, ca guvernele celor doua tari sa se reuneasca anual intr-o sesiune comuna consacrata examinarii problemelor bilaterale si regionale. S-a stabilit ca prima intalnire de acest fel sa aiba loc in toamna acestui an la Bucuresti. Ea va fi dedicata strategiei de dezvoltare pe termen mediu a regiunii si problematicii integrarii europene. “Cred ca trebuie sa depasim faza in care relatia romano-ungara era calata exclusiv pe problema minoritatilor si trebuie sa vedem interesul nostru comun legat de proiecte in folosul ambelor tari“, a declarat Tariceanu.