Dupa ce a poftit UDMR si PC sa-si stabileasca "orientarea si directia” - mai exact daca isi asuma sau nu actul de guvernare pe parcursul acestui mandat - Boc a precizat ca maghiarii si conservatorii se pot gandi, pana in luna iulie, daca vor sa ramana la putere in actuala formula sau vor alegeri anticipate. In ceea ce priveste PD, Emil Boc - viitorul presedinte democrat - a mai avertizat ca partidul condus de el isi va "clarifica”, la randul lui, "pozitiile” fata de UDMR si PC. Prin vocea ministrului Gheorghe Flutur, liberalii au sarit si ei la gatul UDMR si PC, avertizandu-si colegii de joaca guvernamentali neloiali ca risca sa fie scosi pe tusa: "Vor lua cate o pauza membrii coalitiei care se joaca si vor provoca accidente pe parcurs”. Pentru cine nu a inteles din start mesajul, Flutur a detaliat: "Daca avem sange-n noi de oameni la putere este sa avem puterea pana la capat (preluarea presedintiilor celor doua Camere parlamentare si schimbarea presedintilor de Consilii judetene cu oamenii Aliantei - n.r.). Altfel, se cheama ca am fost la putere dar in judete la putere au fost aceiasi ingerasi ai PSD.”

Pe maghiari si conservatori ii doare-n cot de nemultumirile Aliantei

La putina vreme dupa somatia lui Boc, liderul PC Dan Voiculescu s-a grabit sa iasa si el la rampa dar doar pentru a-si manifesta "surprinderea” fata de reactia lui Emil Boc in conditiile in care Protocolul de functionare a coalitiei guvernamentale stabilise deja ca toate neintelegerile sa fie rezolvate in interiorul CNC. Nici Marko Bela nu s-a aratat impresionat de amenintarea lui Boc. Dimpotriva, liderul UDMR a criticat si el "atitudinea partenerilor de coalitie” in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii - "in special cea a Transilvaniei” - si a conditionat sprijinul acordat de UDMR la dezvoltarea preferentiala a acestei regiuni (pozitie un pic bizara pentru un viceprim-ministru al intregii Romanii).

Coalitia PD, PNL, UDMR si PC scartaie din toate incheieturile

Replicile si contrareplicile proaspat schimbate intre ei de membrii coalitiei de guvernare arata suficient de clar probleme cu care se confrunta actuala putere, formata din patru partide aflate, mai mult sau mai putin, in conflict, indiferent ca fac sau nu parte din Alianta "D.A.”. Surprinzator este insa curajul manifestat de UDMR si PC care, desi amenintate cu alegerile anticipate, refuza sa se spaseasca si chiar se dau si ele la "fratii” mai mari. Sa fie vorba de vreo intelegere cu PSD-ul sau chiar de una cu Traian Basescu - al carui frumos vis il reprezinta declansarea de indata a anticipatelor si obtinerea de catre PD a celui mai mare scor inregistrat vreodata? Deocamdata, se pot face doar speculatii. Interesant este ca, din tabara PSD-ului, devin tot mai insistente zvonurile referitoare la oganizarea unui nou congres "extraordinar” in aceasta toamana, scopul lui fiind "corectarea unor greseli facute in aprilie”. Cum se "asorteaza” un congres PSD-ist cu alegerile anticipate si cu incheierea vreunor intelegeri cu UDMR si PC, este foarte greu de spus. Cert este ca, dupa furtunosul inceput, se poate spune ca vara politica 2005 poate deveni extraordinar de fierbinte pe malurile Dambovitei.