Surse parlamentare au declarat ca presedintele PSD, Mircea Geoana, a avut marti seara o intalnire cu Traian Basescu si cu liderii PD, care s-a prelungit pana tarziu in noapte. Astfel, Basescu le-ar fi promis social-democratilor un Guvern PSD, eventual condus de Mircea Geoana, conditia principala pusa de seful statului fiind aceea de a-l debarca pe premierul Tariceanu. Basescu si PD i-au garantat lui Geoana ca vor sustine din umbra un asemenea guvern. Aceleasi surse au mai relatat ca seful statului le-ar mai fi spus social-democratilor ca PD va sustine Guvernul PSD daca, la nivel local, sefii deconcentratelor care provin din PD nu vor fi schimbati din functii. Geoana si-a continuat turul de forta al negocierilor ieri-dimineata, cand s-a intalnit, pentru aproximativ 10 minute, cu premierul Tariceanu. Astfel, Geoana i-ar fi solicitat liderului PNL nu mai putin de sapte posturi de ministru in Cabinetul Tariceanu in schimbul sustineri guvernamentale. Premierul a respins "oferta" PSD.

"Curat neconstitutionala"

Totodata, seful Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a precizat ca presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, urmeaza sa convoace o sedinta a Biroului Politic Central al partidului, care va avea loc cel mai probabil azi, in care sa se discute modul de raportare a liberalilor la invitatia presedintelui Traian Basescu la consultari si fata de motiunea de cenzura initiata de PD. Olteanu a adaugat ca liberalii vor merge la Cotroceni pentru a-i spune sefului statului ca invitatia adresata partidelor la consultari pentru desemnarea unui nou prim-ministru este "neconstitutionala", intrucat seful statului nu are dreptul sa discute despre un nou premier atat timp cat exista un prim-ministru in functie.

Delegatie de "prieteni"

Mai multi lideri liberali au avut marti seara o intalnire cu presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, la Palatul Victoria, hotarand sa mearga la consultarile de vineri de la Cotroceni, dar din delegatie sa nu faca parte si prim-ministrul. Astfel, la consultarile de la Cotroceni, din partea PNL va merge o delegatie "de prieteni" ai lui Traian Basescu, din care nu va face parte premierul. Astfel, la consultarile cu Traian Basescu vor participa din partea PNL Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Norica Nicolai, Ludovic Orban, Teodor Atanasiu. Acestia au misiunea de a-i transmite presedintelui ca este un nonsens intre declaratiile sale cu privire la formarea unei largi majoritati si un eventual guvern PNL-PD-PLD, care ar avea o sustinere de sub 40% in Parlament.
Totodata, PLD va participa la consultari nu in calitate de partid parlamentar, formatiunea constituindu-se dupa alegerile din 2004, ci ca parte din posibila formula de Executiv.