Liderii Aliantei D.A. au avut ieri de dimineata o intalnire pentru a pune la punct si ultimele detalii inainte de a merge la Cotroceni. Intr-o conferinta de presa, democratul Adriean Videanu, viitor vicepremier, a declarat ca Alianta PNL-PD a ajuns la rezultate concrete in negocierile cu UDMR. Potrivit declaratiilor acestuia, liderii formatiunii minoritatii maghiare au acceptat programul de guvernare propus de ADA, cu singura mentiune ca au fost adaugate si anumite aspecte de interes specific pentru UDMR. Adriean Videanu a tinut sa precizeze ca, in cadrul negocierilor, nu a fost adusa in discutie problema autonomiei Tinutului Secuiesc. Ceea ce a cerut UDMR a fost legat de observatii cu privire la programul de guvernare, mai precis finalizarea unei legi a invatamantului confesional si a unei legi a minoritatilor.

Compatibilitate cu UDMR

Videanu a adaugat ca, in principiu, programul de baza de guvernare propus de ADA este compatibil cu cerintele UDMR. In legatura cu componenta viitorului guvern, Adriean Videanu a men-tionat ca acesta va fi format din membri PNL, PD si UDMR, dar a dorit sa adauge ca deocamdata toate discutiile au fost purtate pe program, si nu pe impartirea individuala a portofoliilor ministeriale.
In ceea ce priveste relatiile cu PUR, liderii PD au precizat ca negocierile Aliantei cu aceasta formatiune politica continua.

PSD revendica Guvernul

PSD a fost primul partid care a fost invitat ieri la Cotroceni de presedintele Traian Basescu. Adrian Nastase, presedintele PSD, a declarat la finalul intrevederii ca i-a prezentat lui Basescu evaluarile PSD privind formarea noului Guvern. “Tinand seama ca UN PSD+PUR a obtinut cel mai bun scor la alegerile din 28 noiembrie si ca acest rezultat a fost confirmat si in Parlament, prin alegerile presedintilor celor doua Camere, a rezultat ca Alianta nu detine majoritatea si deci, din punctul nostru de vedere, UN PSD+PUR ar trebui sa beneficieze de prima optiune in desemnarea unui premier“, a declarat Nastase.
Liderul PSD a mai spus ca o alta varianta prezentata in discutie a fost cea a unui Guvern de mare coalitie, pentru atingerea scopului integrarii PSD. Nastase si-a exprimat rezervele privind formarea unui Guvern minoritar al Aliantei, care va crea instabilitate si incertitudine.

PUR, partid neinteresant

Consultarile dintre presedintele Traian Basescu si delegatia PUR n-au durat decat cinci minute. Liderul umanistilor, Dan Voiculescu, a declarat ca Basescu le-a spus celor care faceau parte din delegatie ca nu-l intereseaza aceasta formatiune politica si ca discutia este pur formala.
Acest lucru i-a scos din sarite pe umanistii care au refuzat sa mai continue consultarile cu Basescu.

PRM nu s-a decis

Liderul PRM, C.V. Tudor, a declarat ieri, la finalul intalnirii cu Traian Basescu, ca este posibil sa voteze un Cabinet al Aliantei cu conditia ca acesta sa aiba un program care sa tina seama de interesul national.
Apoi, Vadim Tudor s-a lansat intr-un discurs anti-UDMR, spunand la un moment dat ca nu va vota o coalitie in care este inclusa si formatiunea maghiara, deoarece aceasta militeaza pentru autonomia teritoriala.

FOTO: Presedintele Traian Basescu va anunta in cursul zilei de astazi persoana pe care o va desemna pentru postul de prim-ministru. Conform celor stabilite ieri cu sefii de partide, Basescu s-a angajat ca, inainte de a face public numele viitorului premier, sa-i anunte mai intai pe acestia.