Presedintele PIN, Cozmin Gusa, sustine ca senatorul independent Ioan Talpes "este inca ofiter activ" si ca vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a fost, inainte de 1989, "ofiter acoperit".

"Este un fost apropiat al familiei Ceausescu si este un fost sef al SIE care nu a facut nimic pentru deconspirarea Securitatii", a mai spus liderul PIN despre Ioan Talpes.
De asemenea, Gusa a sustinut ca vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu este "fost ofiter acoperit". "Cei care vor sa afle adevarul ar trebui sa studieze ce facea in 1989 Melescanu, la Viena, foarte aproape de locul in care a fost sinucis Marin Ceausescu. Ofiterii acoperiti ai fostei Securitati au ramas, in mare parte, ofiteri acoperiti ai actualelor Servicii secrete. Cred ca este putin probabil ca o asemenea calitate a acestuia sa apara public", a afirmat Gusa.
Precedentul... subteran
Liderul PIN a apreciat ca in jurul CNSAS are loc o "mascarada de negocieri subterane", din cauza ca saptamana viitoare vor fi luate in discutia Colegiului "nume grele". "Cristian Radulescu, liderul grupului PD din Camera Deputatilor, va fi luat in discutie, el avand dosar de retea. Domnul Turianu, care a fost propus de catre Cristian Radulescu ca membru in CNSAS, a inceput o munca asidua de discutii subterane cu toata lumea", a spus Gusa. El a afirmat ca, precedentul fiind creat, acesta va functiona la nivelul tuturor partidelor.
"Markó Béla este liderul UDMR. Cum cineva din CNSAS ar putea sa spuna ca acesta nu a facut politie politica, in conditiile in care el a recunoscut public ca dadea informari la Securitate despre colegii sai scriitori din Ungaria care vizitau Romania?! Mai sunt si cazurile lui Gyorgy Frunda sau Verestoy Attila", a aratat Gusa. Liderul PIN a vorbit si despre liderul PRM, C.V. Tudor. "Sunt cunoscute informarile si discutiile pe care le avea inainte de 1989. Are si el un reprezentant in CNSAS, pe domnul Buchet. Normal ca si el doreste sa ia parte la acest targ cu toata lumea", a completat Gusa. Atat Talpes, cat si Melescanu au negat ca ar fi fost ofiteri ai Serciciului de informatii.