Cozmin Gusa, liderul PIN, i-a cerut ieri, printr-o scrisoare, presedintelui Parlamentului European, Josep Borrel, sa constate neconstitutionalitatea Statutului minoritatilor si sa nu ia in seama solicitarea UDMR ca aderarea Romaniei sa fie conditionata de adoptarea acestei legi.

Cozmin Gusa, liderul Partidului Initiativa Nationala (PIN), a trimis ieri o scrisoare lui Josep Borrel, presedintele Parlamentului European, prin care il informeaza asupra aspectelor neconstitutionale cuprinse in proiectul legii statutului minoritatilor, inaintat Parlamentului Romaniei de catre Guvern. Scrisoarea fost trimisa in contextul in care, la 15 decembrie, cu ocazia dezbaterii Raportului Moscovici, se vor discuta si amendamentele depuse de europarlamentarii maghiari, care vizeaza impunerea adoptarii legii statutului minoritatilor drept criteriu politic pentru aderarea Romaniei la UE.
Gusa i-a solicitat lui Josep Borrel ca, in limita prerogativelor detinute, sa informeze liderii de grupuri parlamentare din Parlamentul European asupra consecintelor pe care le-ar genera adoptarea amendamentelor parlamentarilor maghiari, tinand cont de neconstitutionalitatea proiectului legii statutului.

Alianta este impotriva premierului

Luni seara, liderii Coalitiei n-au facut progrese prea mari in amendarea proiectului Statutului minoritatilor cu recomandarile Comisiei de la Venetia. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat, dupa reuniunea Consiliului national de Coordonare al Coalitiei, ca toate partidele din arcul guvernamental vor sustine proiectul Statutului minoritatilor, in care vor fi incluse amendamentele formulate de Alianta, pe baza recomandarilor Comisiei de la Venetia.
Cu toate acestea, liderul PD, Emil Boc, a spus la finalul aceleiasi intruniri ca nu s-a ajuns la un acord pe tema Statutului minoritatilor. „Am convenit sa analizam raportul comisiei de specialitate, formata din cate doi reprezentanti ai fiecarui partid din Coalitie. Aceasta comisie va studia amendamentele fiecarui partid. Pana acum, nu am cazut de acord pe amendamentele PD“, a declarat Boc.
Intre premierul Calin Popescu-Tariceanu si ceilalti lideri ai Aliantei exista opinii diferite. Conducerea Aliantei PNL-PD a decis luni sa propuna mai multe amendamente la legea statutului minoritatilor, dintre care unul prevede eliminarea prevederilor referitoare la Consiliul Autonomiei Culturale si trecerea atributiilor acestuia la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Ieri, Tariceanu a declarat ca problema avizului conform pentru ocuparea unor astfel de functii, prevazut in Statutul minoritatilor, nu trebuie inteleasa ca o masura limitativa, ci ca un element de evaluare a cunostintelor persoanelor care vor sa participe la concursul de ocupare a posturilor in institutiile cu predare in limba minoritatilor. „Este firesc sa ne asteptam ca persoanele care predau minoritatii maghiare sau care conduc institutiile culturale ale minoritatii sa aiba astfel de cunostinte la un nivel rezonabil“, a spus Tariceanu.