Declaratia lui Günter Verheugen, potrivit careia Romania va incheia negocierile de aderare la 24 noiembrie i-a suparat pe liberal-democratii europeni. Ei sustin ca declaratia este menita sa aduca puncte PSD in campania electorala.

Alianta liberal-democratilor europeni si-a exprimat dezacordul fata de declaratia comisarului european pentru extindere, Günter Verheugen, conform careia Romania ar putea incheia negocierile de aderare la UE la 24 noiembrie. Purtatorului de cuvant al Aliatei lideral-democratilor, Mikolaj Dowgielewicz, a anuntat ca la inceputul saptamanii a trimis o scrisoare Comisiei Europene in care cerea ca Romano Prodi si Günter Verheugen sa dea explicatii in fata Parlamentului.
"Suntem, desigur, ingrijorati ca domnul Verheugen, comisarul european, intentioneaza sa inchida negocierile pentru a-l ajuta pe domnul Nastase in campania lui electorala", a declarat Mikolaj Dowgielewicz. Acesta sustine ca asa ceva nu s-a mai intamplat in trecut, ca trei-patru zile inaintea unor alegeri, a unora foarte importante pentru Romania, Comisia Europeana sa fie in pozitia sa ia o decizie de importanta strategica pentru raporturile dintre Romania si UE. Dowgielewicz sustine ca liberal-democratii europeni sunt in favoarea aderarii Romaniei, dar ca vor aproba negocierile finale numai daca reprezinta o realitate in fapt si nu o urmare a unor consideratii de ordin politic.
"Este un lucru de importanta cruciala ca presiunea politica sa fie evitata in asemenea decizii asupra negocierilor", a mai spus Dowgielewicz.

Scheele ia apararea sefului sau

In replica, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat ca Verheugen nu vrea sa faca nici un cadou electoral in alegerile din Romania si ca mai sunt multe de rezolvat in negocierile de aderare la UE. "Domnul Verheugen e seful meu, deci el are viziunea politica de ansamblu, iar din pozitia sa stie cel mai bine ce este posibil. Nu cred ca domnul Verheugen ar vrea sa faca vreun cadou politic nimanui in alegerile din Romania", a spus Scheele.
El sustine ca "obiectivul realist este incheierea tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria in primavara viitoare" si ca incheierea negocierilor nu sta in puterea Comisiei Europene, care trebuie sa faca, mai intai, propunerile pe baza carora se pot incheia negocierile, dupa care toate tarile membre trebuie sa cada de acord si sa convina asupra detaliilor cu Romania, a precizat Scheele.
"Suntem intr-o perioada electorala si in asemenea momente se spun tot felul de lucruri, de catre toate partile, care nu sunt neaparat duse la bun sfarsit. Noi nu suntem aici ca sa negociem cu un anumit guvern, suntem aici ca sa negociem cu Guvernul roman, indiferent pe cine va alege poporul roman", a declarat Scheele.